Dödssiffran efter ”Stan” rusar uppåt

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu 1 500 offer för orkanen i Centralamerika

Atitlán

Antalet döda i Centralamerika efter ovädret Stan rusar nu snabbt uppåt och nådde på lördagen 1 500-strecket.

De flesta offren hittas vid sjön Atitlán, där befolkningen inte hade en chans när jordmassor slet ner hela byar i sjön.

Det är snart en vecka sedan Stan drog fram, och så sent som i fredags tillkännagav president Oscar Berger dödssiffran 176 i Guatemala.

- Många otrevliga överraskningar återstår. Det är många som saknas.

- Jordskred, isolerade städer, varnade han.

Och han blev snabbt sannspådd. När räddningsarbetet fortsatte runt Atitlán i västra Guatemala steg antalet bekräftade dödsoffer på lördagen först till 508, sedan enligt brandkåren till cirka 1 400. De flesta var boende i byn Panabaj, som verkar vara helt utraderad.

Försvunnen

- En hel bybefolkning är försvunnen, berättade räddningsarbetaren Maria Claridge, USA, om läget vid Panabaj, strax utanför staden Santiago Atitlán.

Stan har också krävt 67 liv i El Salvador, 22 i Mexiko och elva i Nicaragua. Dessutom rapporteras dödsoffer från Honduras och Costa Rica.

Sjön Atitláns stränder bebos till övervägande del av fattiga indianer, och deras byar hade ingenting att sätta emot när jordlager släppte från de omgivande bergssidorna och väggar av jord och vatten vällde ner mot sjön. På lördagen uppgavs Panabaj vara begravt i ett upp till tolv meter tjockt lager av jord, lera, stenblock och träd. Räddningsarbetare bar tysta iväg barnkroppar, inslagna i plast.

- Det finns inga ord för detta. Jag har bara tårar kvar, sade läraren Manuel González, vars skola är borta.

Massgrav

Grävandet i rasmassorna är så svårt och farligt att det efter två dygns arbete på lördagen talades om att man helt enkelt ska ge upp, lämna den begravda byn åt sitt öde och förklara hela området som massgrav.

Området är populärt bland turister från USA och Europa, med vulkansjön Atitláns turkosa vatten som självklar medelpunkt. Men om turisterna denna gång kunde följa Stans framfart på internet och via kontakt med sina hemländer hade många av traktens fattiga inte en aning om vad som närmade sig.

- Om någon sagt till oss att fly kanske folk hade gett sig av. Men de sa ingenting, ingenting! sade bybon Marta Tzoc, som tillsammans med sina fem barn lyckades undkomma de rasande naturkrafterna.

Stan, som tidvis klassades som orkan, steg i land i den mexikanska delstaten Veracruz i tisdags, men hade flera dagar tidigare börjat ösa regn över stora delar av Centralamerika, ett regn som fortsätter även denna helg.

TT-Reuters

Publicerad: