Toppdemokraten: Donald Trump kan hamna i fängelse

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Toppdemokraten Adam Schiff tror att president Donald Trump kan komma att sättas bakom lås och bom.

På fullaste allvar.

– Det finns en verklig möjlighet att han blir den första president på mycket länge som verkligen att stå inför utsikten att faktiskt avtjäna fängelsestraff.

President Donald Trump och toppdemokraten Adam Schiff, ledamot i representanthuset för Kalifornien, håller inte alltid med varandra. För bara några veckor sedan kritiserade Adam Schiff presidentens val av efterträdare till avgående justitieminister Jeff Sessions.

– Jag anser att utnämningen är ett brott mot konstitutionen, sa Schiff.

Och ådrog sig presidentens vrede:

”Så lustigt att se att lille Adam Schitt (D-CA) snacka om det faktum att ställföreträdande justitieminister Matt Whitaker inte är godkänd av senaten, utan att nämna att Bob Mueller (som är vädligt omstridd) inte är godkänd av senaten!”, skrev Trump på Twitter.

1 av 2 | Foto: J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Adam Schiff

Adam Schiff var inte imponerad av det öknamn presidenten gav honom, ungefär ”Lille Adam Skit”.

”Wow herr president, den var bra”, skrev han på Twitter.

Schiff som troligen blir nästa ordförande i representanthusets underrättelseutskott lär inte bli mer populär hos presidenten efter att han i dag sagt i CBS News att Trump – på riktigt – kan hamna i fängelse.

När hans tid i Vita huset kommit till ända.

– Som jag ser på det hela så finns det en mycket påtaligt möjlighet att Donald Trump, den dag han lämnar ämbetet, kommer att åtalas av justitiedepartementet, säger Adam Schiff i CBS News Face the nation.

– Han kan bli den första president på mycket länge som står inför utsikten att avtjäna ett fängelsestraff.

Skälet till det skulle vara de anklagelser om försök att påverka presidentvalet 2016 tillsammans med Ryssland. Det Adam Schiff menar är mest sannolikt att ligga Donald Trump i fatet är hans affärsintressen i öst.

Adam Schiff anser att den senaste tidens avslöjanden från utredningen om Trumps kontakter med Ryssland motsäger hans upprepade påståenden om att han inte haft några ekonomiska intressen i Ryssland.

– Faktum att det finns privata konversationer i syfte att få Kremls hjälp i projekt som potentiellt skulle ge honom tio- eller hundratals miljoner dollar, ett projekt som kanske skulle behöva Putins godkännande samtidigt som de argumenterade för att sanktionerna mot Ryssland borde lyftas. Det är ganska anmärkningsvärt, säger Adam Schiff i programmet.

Han refererar till nya uppgifter som blev kända i veckan i samband med att dokument i rättsprocessen mot Trumps personlige advokat Michael Cohen blev offentliga.

Där framkom till exempel att kontakterna med Ryssland ska ha inletts tidigare än vad som varit känt, redan i november 2015. En oidentifierad rysk medborgare ska då ha föreslagit för Cohen att Trump skulle träffa Rysslands president Vladimir Putin.

"Denne person sade till Cohen att ett sådant möte skulle kunna ha en 'fenomenal' effekt, 'inte bara politiskt utan i affärshänseende också'", heter det i Muellers dokument skriver TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE