Tågolycka på Stora Bältbron – sex personer döda

Tom trailer blåste av godståg och träffade persontåg

avIsabelle Nordström, Susanna Nygren

NYHETER

STORA BÄLT/STOCKHOLM. Sex personer har dött och minst 16 skadats i en svår tågolycka på Stora Bältbron i Danmark.

– Man kan se att det ligger en trailer, som har vält eller blåst av godståget och sedan träffat Intercity-tåget, säger Bo Haaning vid danska haverikommissionen.

Polisen rapporterade om olyckan på Stora Bältbron strax före klockan 08 på onsdagsmorgonen.

”Vi arbetar för högtryck på Stora Bältbron. Just nu är passagerarna på tåget vår högsta prioritet. Skicka sms till dina släktingar om du är okej”, skriver Fynpolisen på Twitter.

Danska TV2 Fyn rapporterar att det är en tom lastbilstrailer som blåst av en vagn på ett godståg och sedan träffat persontåget. Trailern låg under eftermiddagen kvar på tågrälsen. Godståget transporterade ölbackar och var på väg till Carlsbergs bryggeri i  Fredericia.

1 av 9 | Foto: KRISTER HANSSON

Flera döda på Stora bältbron

Polisen bekräftade i ett pressmeddelande före lunch att sex personer dött och 16 skadats i den allvarliga tågolyckan.

– Vi håller på att skapa en överblick, det viktigaste för oss har varit passagerarna, säger polischefen Arne Gram vid Fynpolisen under en pressträff.

14 personer har lindiga skador medan två personer vårdas för mer allvarliga skador. Ingen ska vara livshotande skadad, enligt polisen.

En av de 131 personer som befann sig ombord på persontåget är Tore Bentsen. Han satt på tåget och kände hur tåget gjorde en kraftig inbromsning.

– Vi kände ett hårt stopp. Jag var längre bak i tåget så vi såg inte så mycket, säger han till Aftonbladet TV.

Fördes till kriscenter

Det har upprättats ett kriscenter i Nyborg efter tågolyckan och Tore Bentsen är evakuerad. Han uppfattar att många av hans medpassagerare är i chock.

– Ingen förstod vad som faktiskt hade hänt, vi satt mest och väntade. Det tog ett tag innan vi uppfattade hur illa det var.

Omskakade passagerare som inte behövde omedelbar vård fördes till Nyborg Idræts- & Fritidscenter, någon kilometer ifrån olycksplatsen.

– Vi är en del av en beredskap om det händer något på Stora Bältbron. Det här var första gången vi hjälpte till vid en tågolycka. Vår del fungerade väl, säger Keld Arentoft, centerledare Nyborg Idræts- & Fritidscenter.

Passagerarna fick något att äta och dricka på kriscentret. Fyns räddningstjänst hade också en psykolog på plats för att stötta passagerarna.

Påverkades av stormen Alfrida

Godståget var på väg till Fyn och persontåget körde från Århus till Köpenhamn.

Polisen uppmanade bilister att lämna plats åt räddningsfordonen och att inte stanna för att ta bilder.

”Sakta inte ner vid olycksplatsen eller ta bilder eller videos. Respektera de omkomna och sårade”, skriver polisen på Twitter.

Strax före klockan 13 meddelade polisen att Stora Bältbron öppnats igen.

Bilder inifrån tåget som TV2 publicerat visar hur rutor är krossade och inredning gått sönder. Det har blåst kraftigt under natten och morgonen när stormen Alfrida dragit fram. Nu kommer man att undersöka om godståget verkligen borde ha kört på bron när det blåste så mycket.

– Man kan se att det ligger en trailer, som har vält eller blåst av godståget och sedan träffat Intercity-tåget. Om den har träffat tåget i fronten eller i sidan vet vi inte, säger Bo Haaning vid danska haverikommissionen till nyhetsbyrån Ritzau.

Löfven: Våra tankar är med de skadade

Statsminister Stefan Löfven (S) skriver om den danska tågolyckan på Twitter:

”Fruktansvärd tågolycka på Stora Bältbron i Danmark till följd av stormen Alfrida. Våra tankar är med de skadade och med de omkomnas familjer och närstående. Detta har jag under morgonen också framfört till min kollega statsminister Lars Løkke Rasmussen”.

Tågen ska flyttas

På onsdagskvällen står fortfarande de två olyckstågen kvar på spåret. Flera vagnar på godståget är vidöppna då presenningen har trillat av. Där inne syns rader av de typiska grön- och rödfärgade ölbackarna. Men också stora hål där ölbackar har trillat av.

En bra bit därifrån – uppskattningsvis två kilometer – står persontåget. Det har skador i fronten, på sidan och många krossade rutor. På motorvägen precis intill glittrar glaskross i asfalten och vid vägrenen ligger flera gröna tågdelar.

Tidigt på onsdagskvällen började personal att förbereda bortforsling av godståget. Enligt polisens presstalesperson hade även kriminaltekniker varit på platsen.

– De har sökt efter ledtrådar om orsaken till olyckan, säger Charlotte Nyborg, kommunikationsrådgivare Fyns Politi.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark

AB Voice