Skräckteorin: Ubåten har glidit ner i djuphavsgraven

Reporter: Sebastian Laneby

Publicerad:
Uppdaterad:

När en ubåt ligger på mer än 600 meters djup kan vattentrycket göra att den imploderar.

Det är en av teorierna som finns om den försvunna argentinska ubåten ARA San Juan.

Argentinas president Mauricio Macri säger att han förväntar sig att ubåten kommer att hittas "inom de närmaste dagarna".

1 av 6 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Efter en intensiv sökinsats i nio dagar har den argentinska ubåten ARA San Juan fortfarande inte hittats.

Enrique Balbi, den argentinska flottans talesperson, beskriver området där ubåten beräknas ha försvunnit som ”väldigt svårtillängligt”.

– Sökningen är mycket svår. Det är ett mycket stort område och miljön är väldigt svårtillgänglig, sa han på en presskonferens under fredagen, rapporterar tidningen La Nacion.

Även Argentinas president Mauricio Macri har under dagen uttalat sig om ubåten. Vid en pressträff i Mar del Plata sa han att sökandet kommer att fortsätta och att förväntar sig att ubåten kommer att hittas ”inom de närmaste dagarna”.

Vattentrycket kan ha krossat ubåten

Den tyskbyggda ubåten är saknad sedan förra onsdagen då den var på väg från staden Ushuaia nära Argentinas sydspets till kuststaden Mar del Plata, omkring 40 mil söder om huvudstaden Buenos Aires.

Kring just den rutten finns en djuphavsgrav som mäter upp till 6 200 meter.

Det finns flera teorier om försvinnandet. En teori är att ubåten glidit ner i djuphavsgraven, skriver Univision Noticias.

Det skulle innebära att ubåten sjunkit så långt ner att vattentrycket krossat ubåten som gjort att den imploderat.

Det kan inträffa när en ubåt ligger på mer än 600 meters djup.

”Överensstämmer med en explosion”

Under torsdagen berättade Enrique Balbi att ljudet som upptäcktes längs ubåtens rutt var en ”avvikande, kort, våldsam och icke-nukleär händelse som överensstämmer med en explosion”.

Stor oro utbröt då bland anhöriga till de 44 besättningsmedlemmarna som uppfattade uttalandet som “att det inte fanns någon möjlighet att de har överlevt”, rapporterar flera medier.

Tvekar inte om att be om ursäkt

Enrique Balbi medgav under fredagens presskonferens att den argentinska flottan inte kommer att tveka över att be om ursäkt om uttalanden har missförståtts.

– Vad de fick höra var samma information som media fick. Jag vet att det ibland är många tekniska detaljer i det jag säger, men vi måste vara mycket professionella tills vi hittar den exakta platsen för ubåten.

– Vi kan göra misstag. Vi är inte felfria. Det är en kritisk och unik situation och vi är lika bekymrade som familjemedlemmarna.

Sökandet efter ubåten kommer att pågå tills det är helt klarlagt vad som har hänt.

Foto: Paul Wallander
Publicerad: