Veckans bilder: Nyår världen runt, ebolalarm & ryskt dubbelseende

avMattias Kling

Gott nytt bildår!

Veckan som har gått har bjudit på färgsprakande farväl av 2018, en kontroversiell Skansendebutant, en ny talman i USA – och ett ebolalarm i Enköping.

Det är något av det världens fotografer har skildrat den första veckan 2019. Här är några av deras bästa bilder.

1 av 6 | Foto: ANWAR AMRO/AFP

GOTT NYTT 2019! Samma visa som förra året? Samma visa som varje år, James. Tiotalets näst sista år hälsades med en färgsprakande fest världen över. I galleriet här ovan ser ni hur firandet såg ut i Libanons huvudstad Beirut, i Kuala Lumpur i Malaysia, på Times Square i New York, på Rio de Janeiro-stranden Copacabana, i London och i Sydney, Australien.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD/AFTONBLADET

EN OMTVISTAD DEBUT Nyår på Skansen har firats på Djurgården i Stockholm sedan 1895 – och varje år har en skådespelare läst upp Lord Alfred Tennysons klassiska dikt ”Nyårsklockan”. I år var 10 000 människor på plats för lyssna på Mikael Persbrandt när han ringde in det nya året.

Valet av Persbrandt har emellertid kritiserats av flera kända profiler. När det stod klart att det var skådespelaren som fick det ärofyllda uppdraget dröjde det inte länge innan flera personer uttalade sig på sociala medier.

Om det var detta som fick honom att bryta mot traditionen att efteråt göra intervjuer eller inte må vara osagt, men strax efter tolvslaget smet han förbi de väntande reportrarna. ”Jag är på väg hem med mina pojkar”, sa Persbrandt innan han lämnade Skansen.

Foto: GYGORGY VARGA/AP

DE MÅR DOPPEN DAGEN EFTER Så där dagen efter ett stort firande krävs det måhända något extra uppiggande för att känna sig fräsch. På en rad platser världen över anordnades därför nyårsdopp, troligtvis med mer eller mindre blodisande temperaturer i vattnet. Bilden ovan är hämtad från Balatonsjön i staden Szigliget, runt tio mil sydväst om den ungerska huvudstaden Budapest.

Foto: ANDREW MEDICHINI/AP

SKRUVA DEN SOM FRANCISKUS Kanske är Guds finger med i spelet. I vilket fall som helst fick påve Franciskus en helig snurr på den fotboll han fick i gåva av anställda vid Circus of Cuba vid den traditionsenliga audiensen i Vatikanen i onsdags.

Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU

TRAGEDIN PÅ BRON Tåget var fullt av pendlare på väg till jobbet den första arbetsdagen 2019 när det fasansfulla inträffade. Det var vid 07.30-tiden under onsdagsmorgonen som en allvarlig tågolycka inträffade på Stora Bältbron i Danmark. Tidigt gick polisen ut och bekräftade uppgifterna att sex personer hade mist livet när en tom trailer på ett godståg blåste in i det mötande persontåget. Under natten mot torsdagen hittades ytterligare två kroppar i den skadade vagnen, vilket gav det nya året

Foto: ANDRE PENNER/AP

”STÄDAREN” HAR ANLÄNT Han har kallats hjälte av sina anhängare och beskrivits som farlig av sina motståndare. På nyårsdagen svors högernationallisten Jair Bolsonaro in som Brasiliens president. Nu lovar han att inleda ett fälttåg mot socialism, brottlighet och korruption, enligt TT. På bilden ovan han till sina anhängare i huvudstaden Brasilia med hustrun Michelle Bolsonaro vid sin sida.

Den 63-årige exmilitären tillträder efter flera år av politisk turbulens i landet och utbrett missnöje med korruption, hög brottslighet och usel ekonomi. Han har lovat att ”städa upp” efter de korruptionsskandaler som har omgett flera av hans företrädare.

Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA/AP

FLYR I FRUSTRATION Samtidigt som politikerna träter i Washington om byggandet av en mur mot gränsen mot Mexiko fortsätter flyktingarna från höstens stora karavan från Centralamerika försöka ta sig norrut. I frustration över de långa handläggningstider det innebär att ansöka om asyl i USA på andra sidan gränsen, i den mexikanska staden Tijuana. På bilden ovan rusar en av dem genom ett hav av tårgas mot vad som, kanske, är ett bättre liv.

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

DUBBELSEENDE Besökarna på Allryska utställningscentret, också känt under sitt tidigare namn VDNKH, tar bilder på den spegelinstallation som går att njuta av vid parkens Vladimir Lenin-staty. Det permanenta mäss- och utställningsområdet, beläget i norra Moskva, etablerades 1935 med syfte att visa vad det sovjetiska jordbruket skulle kunna åstadkomma men efter återinvigningen 1954 hade det tillkommit avdelningar för teknologi och industri. I dag hålls något hundratal utställningar varje år, varav en tredjedel internationella. Området fungerar också som marknad för försäljning av allt från hantverk till hemelektronik och möbler. Den omfattande utställningsverksamheten lockar ett stort antal besökare och turister, här finns också restauranger och ett nöjesfält, enligt Wikipedia.

Foto: CAROLYN KASTER/AP

SVINGAR ÅTER KLUBBAN Nancy Pelosi har valts till talman i USA:s representanthus – igen. Toppdemokraten var talman i representanthuset under 2007–2011 och har därefter agerat som partiets minoritetsledare. Hon är den första kvinna som innehaft talmansposten i USA:s historia.

Valet av Nancy Pelosi var väntat med tanke på att Demokraterna har majoritet i representanthuset sedan mellanårsvalet i november i fjol. Senare samma månad utsåg partiet henne till sin kandidat till talmansposten.

Foto: ANDREAS BARDELL/AFTONBLADET

LARMET: MISSTÄNKT DÖDSSMITTA I förrgår fick Enköpings lasarett in ett misstänkt fall av ebolasmitta. Det ledde till att patienten isolerades och akutmottagningen stängdes – med flera patienter kvar i lokalerna.

– Inga kommer ut eller in, sa Stig Norling som fortfarande var fast inne på akuten när Aftonbladet intervjuade honom under eftermiddagen.

Senare på kvällen visade provsvaren att det handlade om ett falsklarm. Och därmed behövde inte heller de patienter som fått stanna kvar på akuten i Enköping längre hållas isolerade.

Foto: SAMEER AL-DOUMY/AFP

NYTT ÅR, NYA PROTESTER Ännu en lördag rasade de oroligheter som kopplas till ”De gula västarna” i Paris och på andra ställen i Frankrike. Vid en attack tvingades regeringstjänstemannen Benjamin Griveaux och hans team fly hals över huvud efter att ett mindre byggfordon rammat entrén till byggnaden där de befann sig, och landets president Emanuel Macron fördömde attacken som ett ”angrepp på Frankrikes beskyddare, dess folkvalda och dess symboler”. På bilden ovan kämpar en brandman med en övertänd bil, en av många i huvudstaden under gårdagen.

1 av 2 | Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP

INTE RIKTIGT FISKT Förvisso. Kostar det så smakar det, brukar det ju heta. Men frågan är om inte den här 278-kilosfirren tar priset. Restaurangägaren och självutnämnde tonfiskkungen Kiyoshi Kimura lättade nämligen på lädret och betalade hela 333,6 miljoner yen för årets först fångade dyrgrip på fiskmarknaden Tsukiji i Tokyo i går, rapporterar TT – ett pris som i svenska pengar motsvarar saftiga 28 miljoner kronor, eller 100 719 kronor kilot.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malaysia

Budapest

Sydney

Enköping

Vatikanen