Elcykel

Man tog elcykeln hem på fyllan – döms för rattfylleri

Av: 

Malin Wigen

NYHETER

Påverkad av alkohol hoppade en 29-årig man på sin elcykel för att ta sig hem med ett flak öl. Men istället stoppades han av lagens långa arm, skriver SVT Halland.

En oktoberkväll fick polisen syn på en elcykel som färdades i en hög fart. På cykeln satt en alkoholpåverkad 29-årig man som hade ett flak öl på fotpallen. Han blev ombedd att kliva av cykeln och polisen provkörde fordonet.

Hastighetsmätaren var trasig men enligt polisens uppskattning kom cykeln upp i en hastighet på 30 kilometer i timmen, skriver SVT Halland.

Montage.
Montage.

Mannen döms nu vid Varbergs tingsrätt till 60 dagsböter för rattfylleri och brott mot vägtrafikregisterlagen. Motiveringen är att hans fordon inte är en cykel, utan en moped klass 1.

Enligt förundersökningen har motorn en märkeffekt på 1 500 watt. Gränsen för vad som klassas för en elcykel gå vid 250 watt.

29-åringen själv säger att han inte kände sig för berusad för att kunna cykla och att han inte registrerat sitt fordon då han trott att det var en cykel.

Vill ha promillegräns för elcyklar

Som det är i dag bryter man inte mot några lagar om man sätter sig på cykelsadeln onykter – förutsatt att du inte orsakar en olycka. Samma regler gäller för elcyklar med en effekt på högst 250 watt. Men om svenska folket får bestämma vill man även ha en promillegräns även för elcyklar, visar en undersökning från i somras.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Elcykel

Öl

Cykel

Brott