”De är bara en spillra”

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Så krossade polisen Original Gangsters

GÄngledarna Kampen mot OG startade 1993 i Göteborg. Den då 19-årige Denho Acar rekryterade ett antal medlemmar till sitt kriminella gäng. Under 1990-talet var de inblandade i en rad uppmärksammade våldsbrott. Denho är häktad i sin frånvaro men lever i Turkiet där han är medborgare. Flera av Original Gangsters tidigare ledare har uteslutits eller hoppat av.
GÄngledarna Kampen mot OG startade 1993 i Göteborg. Den då 19-årige Denho Acar rekryterade ett antal medlemmar till sitt kriminella gäng. Under 1990-talet var de inblandade i en rad uppmärksammade våldsbrott. Denho är häktad i sin frånvaro men lever i Turkiet där han är medborgare. Flera av Original Gangsters tidigare ledare har uteslutits eller hoppat av.

Ett okritiskt inslag i Rapport ska spelas upp när rättegången mot männen bakom TV4-bomben inleds i morgon.

I tv skröt Denho Acar om hur skickliga hans Original Gangsters är på att driva in pengar.

Det gav dem ett uppdrag där allt gick fel.

De fick inga pengar, avslöjades – och var nära att döda en journalist av misstag.

Inslaget om Original Gangsters, OG, sändes i SVT:s nyhetsprogram Rapport på bästa sändningstid. Det blev upptakten till det hänsynslösa bombdådet på Södermalm i somras.

En TV 4-journalist tvingades då fly ut genom ett fönster när en bomb sprängde sönder och blockerade hennes ytterdörr. Att hon överlevde och ingen annan skadades var ren tur.

Inkassoverksamhet

Åtalet lämnades in i onsdags. Fem av de sju åtalade tillhör OG-grupperingen. Mannen som anlitade OG, en tidigare restaurangägare, åtalas också.

– Det var Rapportinslaget som fick honom att kontakta OG för att få den här skulden indriven. Och det visar ju risken med publicitet om den blir felvinklad, vilka konsekvenser det kan medföra, säger Håkan Ström vid länskriminalen i Stockholm och som ansvarat för utredningen.

– Det blev ju en väldig reklam för deras inkassoverksamhet i och med att Acar oemotsagd fick berätta om hur framgångsrika de är. Och det är ju lite olyckligt.

Avslöjades

Rapport-inslaget kommer att spelas upp under rättegången som börjar i morgon.

I reportaget hette det bland annat att OG brukade få in 100 procent när de gjorde indrivningar.

Sanningen i Södermalmsfallet var att allt gick fel och att OG misslyckades helt med indrivningen. Bomben placerades vid fel dörr. Allt avslöjades av polisen, de misstänkta greps och åtalades – även kunden som anlitat OG.

Håkan Ström beskriver det hela som ett mycket grovt och enormt hänsynslöst brott.

– Det var ju en ren tur att den här journalisten inte blev dödad eller allvarligt skadad. Metallsplitter for genom väggen och in i hennes sovalkov, och hittades under bäddmadrassen i hennes säng till och med.

OG är i dag bara en spillra jämfört med tidigare, enligt Rikskriminalens analys. De är en ”ytterst splittrad gruppering”.

Dömd flera gånger

Kampen mellan polisen och OG har pågått i mer än 15 år. Allt började 1993 i Göteborgsförorten Bergsjön.

Denho Acar, då 19 år, rekryterade ett antal personer till sitt nystartade kriminella gäng. Original Gangster var under 1990-talet inblandat i en rad uppmärksammade våldsbrott.

Denho Acar dömdes för flera grova rån. Han muckade från det senaste straffet i augusti 2006. Denho Acar då fick fart på verksamheten igen.

Enligt en analys sammanställd av chefen för Rikskriminalens underrättelsesektion, Thord Modin, var organisationen inblandad i minst 17 fall av allvarlig brottslighet under 2006 och 2007.

I slutet av 2006 blev Denho Acar misstänkt för anstiftan till en uppmärksammad mordbrand i Göteborg. Men innan det blev häktningsförhandling flydde Acar till Turkiet där han är medborgare.

Sedan dess har han försökt styra organisationen därifrån. Bland annat har OG drivit en inkassoverksamhet där de med mytbilden av sig själva som säljargument fått en rad kunder.

Denho Acar har haft flitiga kontakter med olika nyhetsredaktioner och bland annat skickat bilder på sig själv där han poserar i en dusch med automatvapen.

Yngre medlemmar

Enligt rikskriminalen hade OG i början av året ett 40-tal personer länkade till sig. Nu är de bara ett tiotal, varav en minoritet är medlemmar.

– Det är bara yngre, inga yrkeskriminella med någon meritlista direkt, säger en tidigare medlem.

Medlemmarna uppges betala 2 000 kronor i månaden plus 30 procent på vad de tjänar för att få vara med.

För att få hoppa av krävs att medlemmen betalar 200 000 kronor. För medlemmar i ungdomsavdelningen, som kallas 15.7, kostar det 50 000 kronor att hoppa av.

Vill åtala

Pengarna ska enligt polisen i huvudsak gå till ledaren Denho Acar. Han är för närvarande häktad i sin frånvaro, bland annat för sprängningen på Södermalm.

Men Turkiet lämnar inte ut sina egna medborgare – och i stället undersöker svensk polis möjligheten att få Acar åtalad där.

Denho Acar misstänks också ligga bakom ett sprängdåd i ett flerfamiljshus på Värmdö i juni år.

– Åklagaren försökte få honom häktad även för det brottet men rätten ansåg att misstankarna inte nådde upp till sannolika skäl, och därmed kunde han inte häktas i sin utevaro, säger Håkan Ström.

Han vill inte gå så långt som att säga att polisen lyckats krossa OG.

– Men vi har i alla fall kraftig reducerat dem.

Publicerad: