Obama manar kongressen till handling

USA:s hälsovårdssystem har nått bristningsgränsen och det är dags att sluta käbbla, är det kärva budskap som USA:s president Barack Obama serverar kongressen i ett tal i natt, enligt Vita huset.

Enligt utdrag ur talet, som inleds klockan två svensk tid, varnar Obama för att amerikaner kommer att dö i onödan om inte kongressen agerar för att bygga ut hälsovårdssystemet och minska kostnaderna för sjukförsäkringar.

– Jag är inte den första president som tar upp frågan, men jag är fast besluten att bli den siste, sade Obama med udden mot de republikaner som kämpar för att skjuta sjukvårdsreformen i sank.

”Dags att gå vidare”

Han talar till kongressens båda kammare i ett försök att sälja in sjukvårdsreformen som han satt högst på dagordningen för sin ämbetsperiod.

Bakom lyckta kongressdörrar i Washington pågår tuffa men pragmatiska förhandlingar om reformpaketet – och så långt har nästan aldrig tidigare en hälsovårdsreform kommit där. Nyckelpersonen, finansutskottets ordförande Max Baucus, sade på onsdagen att ett förslag kan ligga klart redan nästa vecka.

Han sade också att det nu är dags att gå vidare, med eller utan republikanerna.

TT