700 i manifestation för flyktingar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Drygt 700 personer tågade genom Vännäs på måndagskvällen till stöd för de flyktingfamiljer som under helgen trakasserades av en mobbliknande folksamling i det lilla samhället utanför Umeå.

Demonstrationen samlade deltagare från såväl Vännäs och Umeå som andra orter i södra Västerbotten. Kommunalrådet Johan Söderling (S) och Lisa Ranstad från Asylgruppen i Umeå var några av de talare som uttalade sitt stöd för de trakasserade flyktingfamiljerna.

Övertalade att komma tillbaka

Helgens bråk och trakasserier har väckt stor uppmärksamhet och en delegation från Vännäs kommun var under måndagen i kontakt med de flyktingar som evakuerades efter hot och trakasserier i helgen, för att övertala dem att komma tillbaka.

Inga gripna

Det som av polisen beskrivs som en lynchmobb attackerade under natten mot söndagen några flyktingars hem med stenkastning. Flyktingfamiljerna, ett 40-tal personer, flyttades i säkerhet på annan ort.

Ett antal polisanmälningar har gjorts om olaga hot och misshandel, men polisen hade ännu på måndagskvällen inte gripit någon av de mellan 30 och 40 Vännäsbor som var med vid trakasserierna.

TT

Publicerad: