Volvo drar tillbaka bonus-höjning

avDavid Nannini Nilsson

”Styrelsen har framför allt tagit till sig interna synpunkter”

Volvos styrelse har beslutat att dra tillbaka ett kontroversiellt förslag om höjt tak för chefernas bonusar.

Det uppger företaget i ett pressmeddelande.

– Styrelsen har framför allt tagit till sig interna synpunkter från både ledande befattningshavare och andra anställda och vill inte lägga fram ett förslag som försvårar samarbetet inom koncernen i dessa exceptionella tider, säger styrelseordföranden Finn Johnsson i pressmeddelandet.

Volvos styrelse beslutade i dag att dra tillbaka förslaget om att höja taket för rörlig lön från 50 procent till 60 procent av den fasta lönen för de 250 högsta cheferna i Volvokoncernen, uppger företaget i ett pressmeddelande.

”Stötande”

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt kallade förslaget om de höjda chefslönerna ”stötande” i en intervju i Svt:s ”Agenda” i söndags. Christer Gardell, vd för Cevian som är storägare i Volvo, kallade förslaget ”helt galet”.

Förslaget om att öka antalet aktier i det långsiktiga incitamentsprogrammet för samma grupp av chefer dras också tillbaka, enligt Volvos pressmeddelande.

– Ledande befattningshavare i Volvo skall naturligtvis ha lönevillkor som är marknadsmässiga. Volvos ersättningskommitté har efter noggrann genomlysning konstaterat att villkoren skulle behöva ändras enligt det ursprungliga förslaget för att uppnå detta, säger styrelseordföranden Finn Johnsson i pressmeddelandet.

Orsakat debatt

– Samtidigt har vi sett att det framlagda förslaget orsakat debatt, både externt och internt. Styrelsen har framför allt tagit till sig interna synpunkter från både ledande befattningshavare och andra anställda och vill inte lägga fram ett förslag som försvårar samarbetet inom koncernen i dessa exceptionella tider, säger han.

Styrelsen kommer för stämman den 1 april föreslå oförändrade program för den rörliga lönen och oförändrade villkor för det långsiktiga aktieincitamentsprogrammet, skriver företaget i pressmeddelandet.