Ballongdramat var en bluff

avLinda Hjertén

Polischefen bekräftar under en presskonferens i dag

Det var dramat som fängslade en hel värld – och allt var bara en bluff.

Richard Heene hade planerat ballongdramat i två veckor.

Det avslöjade polischefen Jim Alderden under en presskonferens i dag.

– De spelade bra, och vi köpte det.

Alldeles nyss höll polisen i Colorado en presskonferens.

Där bekräftades det som många spekulerat i de senaste dagarna – att ballongdramat bara var en bluff.

– De spelade bra, och vi köpte det, säger Alderden.

Motivet ska ha varit att marknadsföra sig själva för en dokusåpa. Richard Heene ska ha jobbat med att iscensätta dramat i två veckor.

– Planen var att det skulle verka som om Falcon var ombord på ballongen och att hans liv var i fara. Och att få mediernas uppmärksamhet.

Riskerar fängelse 2-5 år

Stormjägaren Richard Heene och hans hustru Mayumi kommer nu troligtvis att bli åtalade och det snart, enligt polischef Jim Alderden. De kan även komma att krävas på pengar då den massiva räddningsinsatsen som drogs igång efter att de larmade polisen kostade mycket.

– Men vi tror inte att vi får mycket tillbaka med tanke på hur familjens ekonomi ser ut, konstaterar Alderden.

Döms paret Heene riskerar de fängelse i 2-5 år.

Barnen kommer dock troligtvis inte att åtalas på grund av sina låga åldrar.

Ballongen slet sig

Det var i torsdags som Richard Heenes son Falcon, 6, hamnade i strålkastarljuset och nästan en hel värld följde dramat som utspelade sig tusentals meter upp i luften ovanför Colorado, USA.

Richard Heenes hemmagjorda heliumgasballong hade slitit sig från förtöjningarna på familjens bakgård och en av hans söner hade sett Falcon krypa in i farkosten innan den försvann i himlen.

Polisen larmades och ett intensivt sökande efter den försvunne pojken inleddes. På tv-kanaler världen över kunde man följa hur ballongen okontrollerat flög 3 000 meter upp i himlen i över 90 kilometer i timmen.

Efter att heliumballongen störtat till marken visade det sig dock att pojken aldrig varit ombord – han hade legat gömd på familjens vind.

"Vi gjorde det för showen"

Men strax efter att dramat fått sitt lyckliga slut startade rykten om att ballongfärden bara var en mediabluff. Heene beskrevs av gamla vänner och kollegor som en publicitetssökande man som skulle göra vad som helst för rubriker.

Brasan fick mer bränsle när Falcon, 6, under en intervju sa:

– Vi gjorde det ju för showens skull.

När det även kom fram att Richard Heene ringt den lokala tv-stationen innan han larmade polisen bestämde sig myndigheterna för att undersöka saken närmare.

"Galen men ingen professor"

Richard Heene och hans hustru har flera gånger i media rasat över anklagelserna:

– Jag börjar faktiskt bli lite förbannad över att få frågan. Att folk påstår det är patetiskt. Vad skulle jag ha att vinna på det? Jag säljer ingenting. Jag marknadsför ingenting, sa Richard Heene då.

Enligt polischefen Jim Alderden visade familjen ingen ånger när polisen delgav dem misstankarna i dag. Alderden kommenterade även titeln amatörvetenskapsman som Richard Heene gett sig själv.

– Han har bara gymnasieutbildning. Han är galen – men ingen professor.