Jobb & karriär

Jobba utomlands

NYHETER

Att jobba utomlands är för många en dröm. För andra är det en nödvändighet – det finns länder med en skriande brist på yrkesgrupper som har svårt att få jobb i Sverige.

I vissa fall kan du söka jobb i andra EU-länder medan du har svensk a-kassa. Det är dock inte bara att sätta sig på tåget – du måste först kolla noga vad som gäller, och skaffa tillstånd innan du åker. Din a-kassa betalas då ut i det andra landet. Gäller längst tre månader. Du ansöker hos IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Kontrollera innan du skriver på

Får du ett jobb i ett annat land är det mycket du behöver tänka på. Kolla först anställningsavtalet – anges lönen före eller efter skatt? Är lönen rimlig? Hur är kostnadsläget i landet? Vad kommer det att kosta dig att bo? Vad kostar försäkring? Har du betald sjukvård? Har du familj måste du även kolla upp dagis, skolor med mera.

Innan du skriver på ska du dessutom kolla om du behöver visum, arbetstillstånd och uppehållstillstånd. Sök hos landets ambassad - gör klart anställningen först när alla andra tillstånd är klara.

Svenska arbetsförmedlingen kan hjälpa dig även när det gäller jobb utomlands.

Maria Wångersjö

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jobb & karriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär