Nyheter

Så blir bröllopet

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Bröllopsklänningen, tärnorna och festen…

Vilken fest det kommer bli när kronprinsessan Victoria gifter sig med Daniel Westling!

Alla Europas kungahus kommer bjudas in till festligheterna och sprida sin stjärnglans över Sverige.

Aftonbladet har undersökt hur Victorias och Daniels bröllop kan se ut.

Bröllopsdatumet

Traditionellt sett brukar kungliga förlovningar vara korta, runt tre till sex månader. Exempelvis förlovade sig kungaparet på Victorias namnsdag den 12 mars 1976 och gifte sig redan den 19 juni samma år.

Men om man ska tro på Svensk Damtidnings hovreporter Jenny Alexandersson är Aftonbladets uppgifter om en förlovning i dag och bröllop nästa år trovärdiga.

"Jag hoppas att det blir för förlovning i år, förhoppningsvis ett bröllop nästa år", skrev hon nyligen i sin blogg på tidningens hemsida och hänvisar till en rad saker som pekar på att bröllopet inte kommer äga rum i år, bland annat det faktum att UD är upptaget med ordförandeskapet i EU samt att Norrbro inte klar förrän vid årsskiftet 2009/2010, något som påverkar både kortegen och den traditionella bröllopsbilden på balkongen.

Kyrkan

Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm är den hetaste kandidaten. Det var där kungen och Silvia gifte sig. Ett annat alternativ skulle kunna vara den drygt 250 år gamla Slottskyrkan på Drottningholm.

Bröllopsklänningen

Kanske är det en svensk brudklänning som gäller för Kronprinsessan Victoria? Ett av de hetaste namnen på listan skulle i så fall vara Lars Wallin. Andra svenska favoritdesigners som synts representerade i prinsessans garderob är Per Engsheden och Maria Westerlind.

Men om Victoria gör som sin mamma, blir det en benvit klänning från modehuset Dior, prinsessan Sibyllas kamédiadem och en brudbukett av vita orkidéer.

Möhippan och svensexan

Även kungligheter har rätt att få fira sitt stundande bröllop! Kronprinsessan Victoria kommer troligtvis att överraskas och kidnappas av sina väninnor för en festlig kväll i Stockholm. Även den blivande maken Daniel Westling får ett kul party med sin vänner.

När prinsessan Madeleine och Emma Pernald nyligen var på en väninnans möhippa vankades lyxhelg med fika, presentutdelning och enligt uppgifter även nakenbad och festligheter långt in på natten på Smådalarö gård i Stockholms södra skärgård.

Tärnorna

När Caroline Kreuger gifte sig med Jesper Nilsson var Victoria på plats som tärna. Det var ett gammalt löfte som infriades. När flickorna var 15 år gamla lovade de nämligen att vara tärnor på varandras bröllop. Victoria var också tärna när kompisen Caroline Dinkelspiel gifte sig med sin Peder i Oscarskyrkan. Enligt uppgifter har Caroline lovat att vara brudtärna den dagen Victoria gifter sig.

Gästerna

Självklart är familj, vänner och trotjänare på hovet välkomna när Victoria och Daniel gifter sig! Dessutom kommer alla Europas kungahus vara representerade vid ett så pass högtidligt tillfälle. Även statsministern och statsråden är inbjudna till kyrkan.

Säkerhetspådraget

Ett mycket stort antal poliser kommer att bevaka kortegevägen i centrala Stockholm. Säpo kommer långt i förväg arbeta med att förbereda sig inför vigseln som innebär att ett mycket stort antal framstående gäster kommer samlas i huvudstaden vid ett och samma tillfälle.

Festen

På Stockholms slott hålls den stora bröllopsfesten. Självklart innehåller även ett kungligt bröllop de klassiska elementen tårta, tal och dans. Speciella vip-gäster och kungligheter kan troligtvis räkna med att bli inbjudna till en separat, mer exklusiv mottagning. Förmodligen kan man också räkna med att särskilt inbjuda artister kommer att uppträda inför gästerna i samband med mottagningen.

Folkfesten

Inför bröllopet pågår en nationell yra utan dess like. Butiker över hela landet laddar upp med saker som jubileumstallrikar, chokladaskar, flaggor och vykort med brudparets bild.

Efter vigseln kommer Victoria och Daniel Westling att åka förbi i häst och vagn och vinka till alla de tusentals människor som står längs den traditionella kortegevägen genom de centrala delarna av huvudstaden.  

Tv-sändning

När kungen och Silvia gifte sig 19 juni 1976 tv-sändes vigseln. Självklart kommer så ske även denna gången. SVT och TV4 kan väntas direktsända eventet och man kan förvänta sig expertkommentarer kring prinsessans klädsel, inbjudna gäster och det som händer under vigseln. Ett massivt mediauppbåd är att vänta och säkert kommer tusentals journalister från olika delar av världen resa hit för att rapportera om bröllopet.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: