Calle Jonsson stannar i Sverige

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
Calle Jonsson.

avTobias Österberg

NYHETER

Mordförsökmisstänkte Calle Jonsson – och hans föräldrar – anklagas för förtal och mened och har kallats till domstolsförhandlingar på Rhodos.

Men familjen stannar i Sverige.

Deras försvarare går nu till hårt angrepp mot Greklands rättssystem.

– Jag som advokat förstår ingenting över huvud taget av hur det grekiska rättssystemet fungerar, säger familjens advokat Leif Silbersky.

Ursprungligen gäller misstankarna att Calle Jonsson ska ha knivskurit en man på Kos 2001. Fyra år senare friades Jonsson av hovrätten på Rhodos. Sedan dess har Högsta domstolen i Grekland beslutat att hela rättegången ska tas om, med ny domare och ny jury, vilket inte har skett.

Hård kritik från Silbersky

I år dök plötsligt nya anklagelser upp. Men denna gång inte bara mot Calle Jonsson utan även mot hans föräldrar. Enligt åklagaren har Jonsson spridit rykten om att grekisk polis torterat honom och föräldrarna ska ha bekräftat uppgifterna. Därför är de alla tre nu misstänkta för falsk angivelse, mened och förtal och har kallats till domstolsförhandlingar på Rhodos den 10 april. Detta utan att någon förundersökning presenterats och utan att föräldrarna hörts.

– Vi kan inte acceptera i en rättsstat att man kallas direkt till domstol utan att folk hörs först och får lämna sina synpunkter på en eventuell anklagelse. Därför kommer familjen inte att åka, säger Silbersky till TT.

Hur familjen kommer att ställa sig till eventuella kallelser längre fram kan han inte svara på.