Nyheter

Behå och gasmask – i ett

Av: 

Sofia Ström

NYHETER

Här är vinnarna av Nobelprisen för osannolik forskning

Läkaren Elena Bodnar, Illinois, vann folkhälsa-priset för en patenterad behå som vid behov kan förvandlas till en gasmask.
Läkaren Elena Bodnar, Illinois, vann folkhälsa-priset för en patenterad behå som vid behov kan förvandlas till en gasmask.

Visste du att kor som har ett namn får mer mjölk än anonyma kor?

Eller varför gravida kvinnor inte trillar framlänges?

I går fick forskarna som tog reda på svaren Nobelpris för osannolik forskning.

Ig Nobel Prizes, nobelprisen för osannolik forskning, har delats ut sedan 1991.

I går hölls prisutdelningen på universitetet i Harvard i USA .

Och även om priserna delas ut med glimten i ögat så är det hela inte helt på skoj. Syftet med priserna är att befrämja forskning som "först får människor att skratta – sedan tänka", står det på Ig Nobel Prizes hemsida.

Skadlig alkohol

Årets fredspris delades ut till ett schweizsiskt forskarteam som utrett huruvida det är bättre att bli slagen i huvudet av en tom eller en full, ölflaska.

– Tomma flaskor är tåligare än fulla. Men både fulla och tomma flaskor kan rent teoretiskt skada det mänskliga kraniet, enligt en av pristagarna, Stephan Bolliger vid universitetet i Bern i Schweiz.

Priserna delades ut av pristagare av de riktiga Nobelprisen.

Vissa deltog mer än andra i festlighterna: Professor Marina Chalfie, nobelpristagare i kemi 2008, ställde exempelvis upp som pris i tävlingen "vinn en date med en nobelvinnare".

Lyckliga kor har namn

Priset i veterinärmedicin gick till två brittiska forskare vid universitet i Newcastle – som kommit fram till att namngivna kor får mer mjölk.

Upptäckten gjordes när forskarna arbetade med olika metoder för att förbättra välbefinnandet för mjölkkor och minska på deras stress och rädslor.

En av forskarna, Catherine Douglas, dedicerade sitt pris till Purslane, Wendy och Tina – "de trevligaste kor jag någonsin har träffat", skriver BBC News.

– Det är höjdpunkten i min karriär. Arbetet roar allmänheten, men det adresserar också de mer allvarliga problemen med djurens välbefinnande, sade Douglas.

Multifunktionell behå

Läkaren Elena Bodnar, Illinois, vann folkhälsa-priset för en patenterad behå som vid behov kan förvandlas till en gasmask.

– Den är inspirerad av katastrofen i Tjernobyl, säger Bondar som ursprungligen kommer från Ukraina.

Det stora medicinpriset gick dock till Donald Unger, läkare i Kalifornien.

Han har knäckt lederna i sin vänstra knoge varje dag i 60 år för att undersöka om det skulle orsaka ledinflammation, artrit.

Idag är han 83 år.

– Efter 60 år tittade jag på min näve, och det finns inte det minsta tecken på artrit. Jag tittade upp i himlen och sa: "Mamma du hade fel, fel, fel", säger han till The Guardian.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: