GM: Inget hinder att sälja Saab

Publicerad:
Uppdaterad:

General Motors ser inget hinder för en försäljning av Saab Automobile, men vill inleda en avveckling för att ta tillvara de tillgångar som finns i bolaget, visar GM:s ansökan om likvidation av Saab.

Den 18 sidor långa ansökan om likvidation lämnades till Bolagsverket på fredagen. I handlingen framhåller General Motors att en likvidation "inte skall utgöra ett legalt hinder mot en eventuell försäljning av aktierna" i Saab, skriver Trollhättantidningen TTELA.

Detta gäller om GM godtar "ett seriöst erbjudande från en trovärdig budgivare" under början av 2010.

General Motors anser dock att nedläggningen av Saab måste inledas, eftersom bolaget fortsätter att gå med förlust. GM påpekar också att varken Saabs vd Jan Åke Jonsson eller bolagets styrelse får lov att motarbeta likvidationen.

Föreslår britt

Det amerikanska företaget har valt att föreslå britten Stephen Taylor som likvidator, eftersom de flesta av Saabs återförsäljare finns utanför Sverige och många komponenter till fordonen levereras från GM:s enheter i andra länder.

Bolagsverket utser en likvidator i nästa vecka.

Flera nya bud har lagts på Saab, bland annat av holländska Spyker, av investmentbolaget Genii med koppling till formel 1 och av en svensk grupp med förre S-ministern Jan Nygren och förre MAN-chefen Håkan Samuelsson.

TT

Publicerad: