2010 blir inget gott nytt år för pensionärerna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-31

Klicka för större bild.

Januari blir en ny kall månad för regeringen Reinfeldt.

Pensionerna sänks för första gången i mannaminne.

Men även sjuka och föräldralediga får sänkta inkomster.

Enligt Aftonbladet/United Minds senaste väljarbarometer leder oppositionen över regeringen med drygt sex procentenheter. De nya skärpta reglerna för sjukskrivna anses vara den viktigaste förklaringen till gapet.

Men i januari kan ont bli värre för regeringen. Då sänks nämligen pensionerna och ersättningar knutna till basbeloppet, exempelvis sjuk- och föräldrapenningen.

Formellt är visserligen inte regeringen ansvarig för sänkningarna. Systemen är uppbyggda så att om samhällsekonomin krymper, som den gjorde förra året, så minskar också ersättningarna.

Men pensionärerna, nästan var fjärde väljare, är redan på krigsstigen mot regeringen med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen. Och det lär inte bli bättre om de får sällskap av sjukskrivna och föräldralediga.

Vi tar det steg för steg.

■ Pensionärerna.

65+:arna är vansinnigt uppretade på det som Göran Persson döpte till pensionärsskatten. Det är inte en skatt utan ett avdrag, jobbskatteavdrag, som den som har lön får göra.

Effekten blir dock att pensionärer betalar högre skatt än löntagare. Vid en inkomst på 10 000 kronor i månaden betalar pensionären nästa år 581 kronor mer än löntagaren. Vid 15 000 har summan höjts till 763 kronor. Och vid 20 000 till 1060 kronor. Varje månad.

Pensionärernas knutna nävar har redan fått regeringen att backa. I år sänktes skatten för de fattigaste pensionärerna. Nästa år för alla. Trots det är skillnaderna alltså stora och på pensionärsorganisationernas hemsidor ljungar blixtarna.

■ Pensionen.

Sveriges ekonomi backade förra året. Det får effekt på nästa års pensioner. Den så kallade bromsen i pensionssystemet slår till.

För de flesta blir sänkningen av den statliga pensionen tre procent. För de allra fattigaste, de som har garantipension, stannar sänkningen vid 0,9 procent.

Även många avtalspensioner sänks. För dem som varit anställda

i stat, kommun och landsting blir sänkningen 0,9 procent enligt pensionsbolaget Alecta. Privatanställda kan räkna med oförändrad ­pension 2010 men riskerar att få den sänkt året därpå.

■ Sjuk- och föräldrapenning.

Ersättningen i de stora försäkringssystemen är också knutna till bas­beloppet som är lägre nästa år än i år. Det innebär exempelvis att den som är föräldra­ledig mister nio kronor om dagen. Och den sjukskrivne sex kronor per dag.

Det kan låta lite men med knappa marginaler är även ett par hundralappar i månaden kännbara.

En försiktig gissning är att regeringen sänker skatten igen för pensionärerna den 1 juli. Pengarna har runnit till lite snabbare än beräknat i statskassan och även om finansminister Anders Borg ogillar budgetunderskott kan det vara värt några miljarder att få 1,7 miljoner potentiella väljare på gott humör.

Särskilt om det dessutom får tyst på oppositionsledaren Mona Sahlin som gjort ”pensionärskatten” till ett huvudnummer.

De sjuka och föräldralediga kan däremot inte räkna med samma milda behandling. De är inte tillräckligt många.