bin Ladin hotar Europa

NYHETER

Terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin gjorde sig hörd med ett inspelat meddelande på fredagen, två dagar före valet i Tyskland.

Tidigare har en al-Qaidamedlem skickat tre videovarningar till de tyska väljarna.

Den fem minuter långa inspelningen med det som tros vara bin Ladins röst sändes via internetforum. Med inspelningen följde endast en stillbild av bin Ladin samt översättningar på engelska och tyska.

Usama bin Ladin uppmanar europeiska länder att avbryta samarbetet med USA och dra tillbaka sina styrkor från Afghanistan.

– En intelligent man slösar inte sina pengar och söner på ett gäng kriminella i Washington, det är en skam för en person att vara i koalition med en överbefälhavare som inte respekterar mänskligt liv och som medvetet bombar byar från luften, sade bin Ladin enligt organisationen Site, som bevakar webbplatser publicerade av islamistiska grupper.

Terrorledarens varning tros vara kopplat till söndagens val i EU:s största medlemsland Tyskland, och väcker farhågor om att dåd planeras lagom till valet. Det spanska valet 2004 överskuggades av de svåra bombdåden i Madrid den 25 mars det året.

Usamas utspel följde på hot från Abu Talha al-Almani – eller "Tysken" – som den senaste tiden sänt tre videoinspelade varningar riktade till de tyska väljarna. I den senaste videon, kallad "O Allah, ich liebe Dich" (Allah, jag älskar dig) sade Abu Talha att "jihad som projekt måste förverkligas".

Tidigare har Talha varnat för att "hotet kommer att vara verkligt fram till valet den 27 september och fortsätta att vara så efter valet". Den tyska underrättelsetjänsten tror att Abu Talha är en 32-årig man som tidigare bott i Bonn.

Myndigheterna i Tyskland har tagit videohoten på allvar och har i allmänhet förstärkt säkerhetsberedskapen i landet inför valet.

TT