Så vill motståndarna kringgå Ipred

Bloggpristagaren öppnar sitt näverk för alla

Marie Andersson tycker att Ipred-lagen är ett hot mot det öppna kunskapssamhället.

Hon bloggar under namnet Emma, och hennes blogg Opassande fick 2008 års Stora Bloggpris i kategorin Politik- och samhällsblogg.

I söndags skrev Marie i sin blogg att hon tänkte öppna sitt internet för alla i närheten och döpa nätverket till Ipredia. Nu sprider sig hennes idé som en löpeld bland motståndarna till fildelningslagen.

Marie "Emma" Andersson, en av vinnarna av Stora Bloggpriset 2008.
Marie "Emma" Andersson, en av vinnarna av Stora Bloggpriset 2008.

Det var när Marie Andersson läste att Kungliga Biblioteket undrade om Ipred-lagen skulle tvinga dem att stänga sitt öppna nätverk som hon fick nog.

– Jag kände att allt vi vunnit, kunskapssamhället, allt bra som internet lett till kommer att försvinna, berättar Marie. Alla direktiv och regler som kommer uppifrån handlar numera om att stänga av och censurera.

Öppet för alla

Hon bestämde sig för att göra tvärt om och öppna sitt eget internet för alla i närheten. Grannar och andra skulle kunna surfa via hennes internetkoppling. Om någon fildelade och det upptäcktes skulle det inte gå att bevisa vem som gjort det, eftersom tillgången till det trådlösa nätverket var öppen för alla.

Tanken var från början inte att starta en massrörelse, bara att ge sitt bidrag till en öppet internet. Men när Marie bloggade om sin idé, som hon kallade för Ipredia, blev gensvaret stort. Många kommenterade och länkade till bloggen, och Piratpartiet gick ut med ett pressmeddelande som uppmanade alla att öppna sina nätverk och döpa dem till Ipredia, så att de ska bli lätta att känna igen.

– Det är det här som är så fantastiskt med internet, hur saker växer, säger Marie. Nu har någon registrerat ipredia.se och ipredia.net, och någon har gjort loggor som man kan använda.

Skydda datorn

Vill man öppna sitt trådlösa nätverk hemma för andra är det några saker man bör tänka på, säger Marie. Man bör skydda sin egen dator mot intrång, och bara ha själva förbindelsen med internet öppen. Viss teknisk kunskap behövs.

– Men jag är säker på att det sitter många just nu och skriver på manualer om hur man gör, säger hon.

Om någon använder ditt nätverk för att ladda ner kriminell barnporr till exempel, hur ser du på det?

– Hela det där sättet att tänka gör mig så arg, säger Marie Andersson. Varför ska jag misstänka mina grannar för att vara kriminella pedofiler? Jag tycker det är absurt att skrämma upp människor för varandra på det där sättet. Men om någon begår allvarliga brott så kommer jag naturligtvis att försöka hjälpa till att reda ut det.

Läs mer:

Här hittar du Maries blogg Opassande

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN