Flera kan ligga bakom kycklingglas

1 av 2

avTobias Österberg

NYHETER

Larmen om glas i kyckling duggar tätt, och i måndags hittade en man en glasbit i kycklingen från en lunchrestaurang.

Enligt psykiatrikern Ulf Åsgård är det troligt att flera gärningsmän ligger bakom dåden, och att de inspirerat varandra.

Från Boden i norr till Ystad i söder har människor hittat glasbitar i kyckling. Till en början var problemet begränsat till frysta produkter från Kronfågel som såldes i mataffärer, men nu har det spridits till andra märken och färsk kyckling från Kronfågel. I måndags hittade en man i Piteå glas i en kycklingrätt på en lunchrestaurang, skriver Piteå-tidningen. Alla fall har polisanmälts och utreds av polisen i de län där glasfynden gjorts. Att fallen är så spridda över landet är enligt Ulf Åsgård, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler, förbryllande. Enligt honom talar det för att glaset tillsatts i butiken.

”Sannolikt enklast”

– Det är sannolikt enklaste sättet, och det skulle förklara att fynden gjorts i olika delar av landet och i kyckling från olika leverantörer. Om gärningsmannen befinner sig på ett mellanlager eller liknande är det märkligt om man fått in glasbitar i förpackningar över hela landet. Det naturliga då är att de produkter man får in glaset i hamnar på samma ort, säger han till TT.

Den geografiska spridningen på glasfynden talar också för flera olika gärningsmän. Antingen genom ett organiserat nätverk av människor, till exempel djurrättsaktivister, eller så har den ursprunglige kycklingmarodören inspirerat andra.

– När det skrivs mycket i media finns det alltid personer i behov av uppmärksamhet som gör samma sak. Det sker nästan regelmässigt i sådana fall, säger Ulf Åsgård.

Ingen misstänkt

Polisen i Södermanland utreder om glas kan ha tillsatts på Kronfågels anläggning i Valla, där de flesta kycklingprodukterna där glas hittats kommer ifrån. På tisdagseftermiddagen fanns ännu ingen misstänkt.

Kronfågel hade planerat en pressträff på tisdagen för att lansera nya grillprodukter, men den ställdes in.

– Vi kände att det inte är prioriterat just nu, att tänka på grill och sommar. Vi har full förståelse för att konsumenterna är oroliga och vi gör allt i vår makt för att lösa det här, säger Jenny Fridh, informationschef på Lantmännen Kronfågel.