Nyheter

80 000 lurade av Facebookgrupp

Av: 

Tobias Österberg

NYHETER

Skulle skänka pengar - ville avskaffa kvinnors rösträtt

Facebookgruppen påstod att den skulle skänka tre kronor per medlem till hjärtforskning. Men när antalet medlemmar nådde 80 000 bytte gruppen inriktning – till att avskaffa kvinnors rösträtt.

Syftet: att få fler att inte tro på allt de läser.

En man i 20-årsåldern startade en grupp på nätverkssajten Facebook som påstod att en organisation skulle skänka tre kronor per medlem till hjärt- och lungforskning. Antalet medlemmar växte lavinartat. Men när gruppen passerade 80 000 medlemmar ändrades plötsligt budskapet. Plötsligt handlade det om att kvinnors rösträtt bör avskaffas. På sajten beskrivs gruppen innehålla medlemar som "inte tycker att kvinnor borde ha rättigheten att rösta". Därefter radas flera argument upp.

– Syftet är att provocera. Vi vill visa att man inte ska lita så mycket på det man går med i. Vi gör det på ett mer provocerande sätt, berättar gruppens skapare, en man i 20-årsåldern.

Reaktionerna har varit blandade. Bland kommentarerna på gruppsidan skriver vissa att de har blivit "lurade in i det här" medan andra tycker att det är roligt.

– Det är ju humor också. Jag vill att folk ska fatta att de inte ska tro på allt de läser, och att de ska kolla upp sanningshalten innan de skriver på eller går med i grupper, säger han.

Och han tycker att det har gått över förväntan.

– Vi har fått många fler medlemmar än vad jag hade räknat med och många reagerade som vi ville.

TT: Tycker du själv att kvinnors rösträtt bör avskaffas?

– Nej, det tycker jag inte.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter