Spamrekord!

"Just nu är det storm"

Viagra, miljonvinster och mirakelpiller för viktnedgång.

Tycker du att de fantastiska erbjudandena i spamkorgen är fler än vanligt?

Det stämmer – de senaste dagarnas skräpposttrafik slår faktiskt alla rekord.

I tisdags skickades 250 miljarder skräppostmeddelanden. Det är 50 miljarder fler än den förra toppen som uppmätts.

En genomsnittlig dag i april skickades drygt 140 miljarder meddelanden om dagen, enligt Cisco Ironport, som kartlägger den globala skräpposttrafiken.

Cisco Ironport tar fram säkerhetsprodukter för webb och emejl.

Storm på nätet

– Man kan förenklat jämföra spamtrafiken på internet med vädret. I bland är det dåligt väder, men just nu är det storm, säger Stefan Grinneby, chef för Sitic, en enhet på nätsäkerhetsavdelningen på PTS.

Det handlar om att botnet, nät av datorer som blivit övertagna, aktiveras. Din dator kan hamna i ett botnet om du klickar på en länk i ett skräppostmeddelande. Då kan programvara omärkligt laddas ner på din dator och den blir "kapad".

– De här nätverken är inte alltid aktiverade. Men när de aktiveras så skickas plötsligt en massa mejl samtidigt. Säg att 10 000 datorer ingår i ett nätverk och att alla skickar 1 000 mejl var en dag. Då blir det väldigt många mejl, säger Grinneby.

Nya nätverk

Dessutom handlar det om förbättrade typer av nätverk.

I oktober lyckades rättsväsendet få tag i organisatören bakom bot-nätverket McColo, och det stängdes ner. Det skedde en drastisk nedgång i spammandet.

Men nu har nätbusarna hunnit i kapp.

– Andra nätverk har förbättrat sin struktur och blivit mycket bättre. Vi tror att ökningen kommer att fortsätta så här, befarar Henrik Davidsson, Nordenchef på Cisco Ironport.

Publisert: