I dag åtalades Clark Olofsson

avLinda Hjertén

Misstänks för inblandning i stor knarkhärva

I dag åtalades den kände återfallsförbrytaren Clark Olofsson, 62, för grovt narkotikabrott.

Han misstänks ha haft en stor roll i en omfattande narkotikahärva.

– Det är ett stort ärende. Det handlar om dryga 100 kilo amfetamin, säger kammaråklagare Ingemar Welander.

Clark Olofsson – som numera heter Daniel Demuynck – har suttit häktad sedan juli i fjol misstänkt för inblandning i en stor narkotikahärva. Han tros ha haft en stor roll i ligan och varit den som ordnat kontakter mellan köpare och säljare.

I ett samarbete mellan Östgötapolisen, Rikskrim och utländska polismyndigheter kunde den stora knarkligan, som sträckte sig även till Belgien och Holland, sprängas i fjol. Polisen hade spanat på gruppen i åtta månader innan man slog till och man kunde beslagta nära 100 kilo amfetamin och 76 kilo hasch som hade förvarats i en lagerlokal i Rotterdam.

Stort säkerhetspådrag

I dag kom åtalet mot Olofsson och fem andra män i Linköpings tingsrätt. De åtalas för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Målet är, på grund av sin storlek, uppdelat i tre delar där ytterligare fler män är åtalade.

Rättegången inleds den 2 juni och kommer att pågå i flera veckor under stort säkerhetspådrag.

– Vad jag kommer att yrka på för påföljd låter jag vara osagt just nu men det är ett högt straffvärde för gärningarna, säger Welander.

Halva livet i fängelse

De åtalade nekar men bland bevisen finns uppgifter de själva gett som pekar ut de andra. Polisen har även kartlagt ett stort antal hemligt inspelade telefonsamtal och sms mellan de misstänkta.

– Det är ett stort ärende som är resultatet av ett samarbete mellan många polismyndigheter, säger Ingemar Welander.

Clark Olofsson, som numera är belgisk medborgare, har suttit mer än halva sitt liv i fängelse och är dömd för bland annat mordförsök, rån och narkotikabrott.