Almedalsveckan

”Fildelning är inte bara en politisk fråga”

NYHETER

Maud Olofsson svarade på läsarnas frågor.

Maud Olofsson säger: HEJ PÅ ER. NU ÄR JAG HÄR FÖR ATT SVARA PÅ ERA FRÅGOR.

Fråga: kommer ni ta bort ipred om ni blir valda i nästa val? säger: Hej! Kommer ni att ta bort Ipred om ni blir vald i valet?

Maud Olofsson säger: Nej det tror jag inte men jag tror att debatten gör att saker och ting kommer att förändras. Jag vill också rikta fokus mot de företag som levererar produkter och tjänster så att det blir enkelt och ladda ner och också kunna betala för det man laddar ner. Detta är inte bara en fråga för politiken.

Thomas 29 säger: Hejsan Maude... Var skattesänkningarna verkligen bra? Nu är besparingarna inom barnomsorgen helt horribla... I min kommun så har de inte längre råd att skicka pedagogerna på fortbildning. Avdelningar läggs ner och det blir mer barn på avdelningarna. Resurspersonalen försvinner...

Maud Olofsson säger: Detta beror inte på skattesänkningarna utan på att vi har en global finanskris som gör människor arbetslösa. Om vi skall få fler jobb och fler som jobbar så är skattesänkningar det mest effektiva medlet att nå dit. Fler som jobbar ger mer att dela på och då stärker vi välfärden. Vi har också tillfört kommunerna 17 miljarder för att lindra effekterna av krisen.

Pia säger: Vilka föredelar/nackdelar är det att sammarbeta med de andra borgliga partierna?

Maud Olofsson säger: Fördelarna överväger klart. Det finns många goda ideer från olika partier i Alliansen och jag tror att det är bra att ta det bästa från oss alla fyra. Centerpartiet har fått igenom många bra förslag på energi och klimatområdet, småföretagsområdet, olika förbättringar när det gäller jämställdheten, ungdomsarbetslösheten och bättre villkor för landsbygden om jag bara får nämna några områden

Beldia säger: Varför ska pensionärer betala högst skatt

Maud Olofsson säger: Pensionärer kan också ta del av jobbskatteavdraget. Den skattesänkningen kom till för att bl a säkra framtidens pensioner. Om fler jobbar så höjs också pensionerna. Det visar den senaste tidens utveckling. Så fler i arbete ger mer att dela på.

pia säger: Skulle du kunna tänka dig att gå ut alliansen och istället gå ihop med folkpartiet?

Maud Olofsson säger: Nej

I 2:an säger: I radio i morse sa du att du ville skydda integriteten, sedan sa du att du ville "ta fram verktyg för att skydda upphovsmannen" vad menar du med dessa verktyg? Mer övervakning? Förklara

Maud Olofsson säger: Jag tycker att de som säljer musik, böcker filmer mm borde kunna hitta sätt att låta oss kunder betala för detta. Tror att de flesta är beredda att göra detta bara det blir enkelt och prisvärt. Ansvaret måste läggas också på förslag och andra inte bara på politiker.

Marcus säger: Hur är det möjligt att man kan driva en rättslig process i Sverige enbart med hjälp av pengar? kommer det Svenska rättssystemet bli som USA i framtiden?

Maud Olofsson säger: Jag vet inte om jag förstår frågan men du får ju rättslig hjälp i Sverige om du inte har ekonomiska resurser. Men det är klart att om du har starka ekonomiska resurser så kan du alltid köpa mer hjälp av advokater och andra. Vi försöker ju väga upp det med ett skydd för de som inte är så stark ekonomiskt

säger: Patrik 44 Varför satsa på vindkraft i Norrland? när vi redan med ett par av våra miljövänliga vattenkraftverk är självförsörjande. Borde inte det bästa vara att alla län omsörjer sin egen el försörjning, när man dessutom då spar ca 30% som i dag faller bort i "långa kablar".

Maud Olofsson säger: Vi behöver investera i all kraft vi kan producera. Det ger dessutom massor av jobb i t ex Norrland och på andra ställen. Vindkraften ger dessutom tillbaka resurser till områden som tidigare aldrig fått något. Ledningar måte vi bygga av många skäl och jag hoppas tom att vi skall kunna exportera el när vi får ett överskott.

Marcus säger: Hur många i regeringen har den utbildning/kunskap att dom faktiskt förstår vad fildelningstekniken innebär?

Maud Olofsson säger: Jag tror att både regeringen och alla de som jobbar med oss har tillräcklig kunskap men jag tror också att det är en generationsfråga och det ligger väl i din fråga. Så visst måste vi hänga med den generation som är mer IT van än vad min generation är. Men du kan vara lugn det är många som trycker på i frågan och det är bra tycker jag.

kouya säger: Hejsan, efter ha gått från C i Riksdagsvalet till PP i EU-valet undrar jag om ni verkligen har tänkt att fortsätta i samma anda med integritetshotande lagar? för ni talade verkligen varmt om integritet i valet 2006, men ni gick i precis andra hållet. Kommer ni vända skutan och riva upp dessa nya lagar?

Maud Olofsson säger: För din informations skull så kan du ju veta att C och FP står bakom samma överenskommelser som gjort i regeringen i dessa frågor. Jag tror också att man kan säga att vi tillsammans gjort många av förslagen bättre ur integritetssynpunkt. Vi kommer att fortsätta vara pådrivande i integritetsfrågorna och det kommer att gälla offentliga system men också i frågor som gäller den privata sektorns intrång på integriteten. En fråga som diskuteras alldeles för lite.

Jimmie säger: Hej Maud, vad hände med löftet om att inte jaga fildelare som Reinfeldt så vackert sa innan valet. Sen när han sedan kom till makten blev det andra bullar? Skäms du inte?

Maud Olofsson säger: Du får väl fråga Reinfeldt om hans uttalanden men jag tycker samma sak. Lagstiftningens syfte är inte att jaga enskilda individer. Det har jag och centerpartiet bidragit till när lagstiftningen utformades.

Moderator säger: Det var sista frågan. Tack alla som ställde frågor!

Maud Olofsson säger: Tack för att ni ställt så många bra frågor. Nu rusar jag vidare till seminarier och presskonferenser. Följ gärna allt detta på www.centerpartiet.se eller min facebookssida. Trevlig sommar önskar Maud Olofsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Almedalsveckan

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan