Hus och hem

Nu kostar hantverksarbeten och hushållstjänsterna bara hälften

Av: 

Björn Morian

Karin Persson

NYHETER

Allt du behöver veta om nya ROT-avdraget

Det är kostnaderna för själva arbetet som halveras med de nya skattebestämmelserna som gäller från och med den 1 juli 2009.

Kostnaderna för byggnadsmaterialet får du stå för själv.

Eftersom det är arbetskostnaden som blir lägre med ROT-avdraget så sparar du mest på arbetsintensiva jobb med låga materialkostnader.

Om du renoverar och märker att arbetskostnaderna kommer att överstiga den avdragsberättigade summan innan taxeringsåret är slut är det alltså behandling av ytskikt, som målning, slipning av golv och vissa snickerier, du ska satsa på.

Ett annat alternativ är att pausa bygget och fortsätta i januari igen.

Tänk också på att de 50 000 kronorna som man får dra av varje år gäller per person. Om ni är två eller fler som äger renoveringsobjektet tillsammans kan ni utnyttja det.

Ett exempel är om tre syskon äger en sommarstuga tillsammans som de vill renovera. De har då rätt till ett avdrag på 50 000 kronor vardera: Om arbetskostnaderna är 300 000 kronor kan syskonen tillsammans spara 150 000 kronor genom att utnyttja ROT-avdraget.

Det är många faktorer som påverkar hur mycket just ditt renoveringprojekt kommer att kosta. Materialval, planlösning och inte minst vilken byggare som gör jobbet spelar in. Men det är ändå fullt möjligt att göra en grov uppskattning av vad arbetskostnaden kommer att landa på.

Den bästa uppskattningen görs förstås tillsammans med firman som ska utföra jobbet. Kolla med flera olika byggare eftersom priserna kan variera rejält.

Så här fungerar fakturamodellen:

Den 1 juli 2009 införs ett nytt system för att underlätta för den som vill ha skattereduktion för hushållstjänster och byggtjänster. Systemet, som kallas fakturamodellen, innebär att du får preliminär skattereduktion direkt vid köpet.

Fakturamodellen innebär att en privatperson som köper hushållstjänster eller byggtjänster av en person som har F-skattsedel ska kunna komma överens med säljaren om att betalning endast ska göras med hälften av den angivna arbetskostnaden.

Säljaren får begära utbetalning från Skatteverket med den del av arbetskostnaden (inklusive mervärdesskatt) som köparen inte har betalat. Detta belopp utgör köparens skattelättnad och tillgodoräknas honom som preliminär skattereduktion. Förfarandet innebär att köparen får skattelättnaden direkt vid köpet.

Om du köper hushållstjänster eller byggtjänster den 1 juli eller senare får du bara skattereduktion förutsatt att du har betalat halva arbetskostnaden till säljaren av tjänsten. Det går inte att skicka in en ansökan i efterhand.

Källa: Skatteverket

Så mycket kostar arbetet:

Kök

För ett pentry eller mindre kök ligger arbetskostnaden på 5-10 000 kronor. För ett större eller mer exklusivt kök kan det kosta upp till 50 000 kronor. Extra kostnader tillkommer om avlopp och vatten eller spis och fläkt behöver flyttas.

Badrum

Omkring 10-30 000 för ett mindre badrum och 30-50 000 kronor för ett större kostar arbetet vid en ombyggnad. Den nedre delen av spannet gäller för våtrumstapet och våtrumsmatta medan det är dyrare om du vill ha helkaklade väggar och kaklat golv. Det kan kosta 5-10 000 kronor extra om vatten och avlopp behöver flyttas.

Kamin/eldstad

När du ska sätta in en kamin beror kostnaden mycket på utförande och om det redan finns en skorsten med täta rökgångar som går att använda. Mellan 25- och 50 000 kostar det att mura en eldstad. Golvet kan behöva förstärkas och då tillkommer den kostnaden. Om det finns en befintlig rökgång som kan användas men som behöver tätas kostar det extra. Till sist ska en sotare provtrycka den färdiga installationen. 1000 kronor till kostar det.

El

Räkna efter hur många enheter (strömbrytare, spotlights, eluttag osv) som behöver bytas eller flyttas. Arbetskostnaden är omkring 350 till 500 kronor per enhet. För att kunna räkna ut vad arbetskostnaden kommer att landa på är det också viktigt att tänka igenom om det är några ledningar som behöver dras om. Här varierar kostnaden beroende på om ledningen är i rör eller utanpåliggande. En elektriker tar runt 350 till 500 kronor i timmen.

Utbyggnad

När det gäller utbyggnad varierar priset naturligtvis väldigt mycket beroende omfattning, utförande och typ av hus. Det kan vara nödvändigt att ta fram ett bra upphandlingsunderlag och därefter låta olika byggare ta fram prisförslag för att få en bättre uppfattning om hur mycket ditt projekt kan komma att kosta. Generellt kan man emellertid säga att mindre utbyggnader blir dyrare per kvadratmeter än större.

Tak

Arbetskostnaderna vid omläggning eller renovering av tak varierar förstås beroende på vad och hur mycket som behöver bytas. Takets typ och utseende påverkar också. Man kan räkna med arbetskostnader på omkring 250-850 kronor per kvadratmeter.

Alla prisexempel är hämtade från brabyggare.se

Skatteverkets ROT-lista

Exempel på tjänster som ger rätt/inte ger rätt till ROT-avdrag:

Altan

Arbetskostnad för ombyggnad och reparation av en altan som är sammanbyggd med bostadshuset berättigar till skattereduktion. Även arbetskostnad för tillbyggnad av altan till befintligt småhus ger rätt till skattereduktion.

Badrum

Arbetskostnad för renovering och ombyggnad av badrum ger rätt till skattereduktion.

Balkong – Småhus

Arbetskostnad för tillbyggnad av balkong till småhus ger rätt till skattereduktion.

Bergvärme

Arbetskostnad för borrning och installation av bergvärme ger rätt till skattereduktion. Kostnad för maskiner räknas inte till arbetskostnad.

Braskamin

Arbetskostnad för att sätta in en braskamin ger rätt till skattereduktion.

Brunnsmontering

Arbetskostnad för borrning och grävning av brunn ger rätt till skattereduktion förutsatt att arbetet utförs på tomten där bostaden är belägen och att vattnet är avsett att tillföras bostaden. Kostnad för maskiner räknas inte till arbetskostnad.

Elanslutning

Arbetskostnad för nedgrävning av ledningar för elektricitet ger rätt till skattereduktion förutsatt att arbetet utförs på tomten där bostaden är belägen och att elektriciteten är avsedd att tillföras bostaden.

Fritidshus

Reparation samt om- och tillbyggnad av fritidshus ger rätt till skattereduktion förutsatt att den som söker skattereduktion äger fritidshuset och själv använder det för fritidsboende.

Kakelugn

Arbetskostnad för att sätta in en kakelugn ger rätt till skattereduktion.

Kök

Renovering av kök är ett arbete som ger rätt till skattereduktion. Underlag för skattereduktionen är endast det arbete som utförs i bostaden. Köksinredning anses som materialinköp.

Luftvärmepump

Arbetskostnad för montering av luftvärmepump ger rätt till skattereduktion. Skattereduktion medges inte för service av luftvärmepump.

Lås

Arbetskostnad för byte av dörrlås i småhusfastighet ger rätt till skattereduktion.

Målningsarbeten – bostadsrätt

Skattereduktion för målningsarbeten som utförs i lägenheten ger rätt till skattereduktion. Till sådant arbete som ger rätt till skattereduktion räknas även målning av insidan av dörrar och fönster i bostadsrätten.

Målningsarbeten – småhus

Arbetskostnad för målningsarbeten ger rätt till skattereduktion.

Plåttak

Arbetskostnad för att lägga nytt plåttak samt laga eller byta ut delar av plåttak ger rätt till skattereduktion. Även arbetskostnad för att tvätta och måla taket ger rätt till skattereduktion.

Skorsten

Arbetskostnad för reparation av skorsten ger rätt till skattereduktion. Även arbetskostnad för ombyggnad och tillbyggnad av skorsten ger rätt till skattereduktion.

Tillbyggnad

Arbetskostnad för tillbyggnad till ett befintligt småhus eller befintlig gäststuga, friggebod eller annat komplementhus ger rätt till skattereduktion. Nybyggnation omfattas däremot inte.

Vattenledning

Arbetskostnad för nedgrävning av ledningar för vatten ger rätt till skattereduktion förutsatt att arbetet utförs på tomten där bostaden är belägen och att vattnet är avsett att tillföras bostaden.

Värmepanna

Arbetskostnad för installation eller byte av värmepanna ger rätt till skattereduktion. Skattereduktion medges inte för service av värmepanna.

Värmepump

Arbetskostnad för inmontering eller byte av värmepump ger rätt till skattereduktion. Skattereduktion medges inte för service av värmepump.

Källa: Skatteverket

se hela listan

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Läs mer om ROT:

Här gäller rot-avdraget | SvDEn riktig ROT-röta hotar | SvDNäringsliv - affärsnyheter, börs och analysSkatteverket: Så här fungerar ROT-avdragetSkatteverkets ROT-sidor
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård