Så kopplar du av i sommar

NYHETER

Här är livscoachens tips för att du ska få ut det mesta av din semester

Att kunna koppla av under semestern är inte alltid så lätt. Mobilen ringer, någon på jobbet vill något, mailen blinkar på dataskärmen. Lär dig koppla av – för att få ut det mesta av din sommar.

Professionella livscoachen Elizabeth Gummesson lärde sig tidigt att hantera sorg – hennes pappa omkom i en flygkrash när hon bara var nio år. Efter det har Elizabeth blivit proffs på att hantera livet och vardagen och är en av Sveriges mesta anlitade föreläsar och coacher.

Har du något bra tips på hur man kan göra för att kunna koppla av under semestern?

– Det blir lite svårt att köra järnet fram till semesterdagen, checka ut och tro att man är helt lugn nästa minut. Det tar lite tid, så koppla ner och fasa ut en tid innan. Det är okej att göra så - man måste inte springa på varenda party, events och avslutningar under maj och juni, det går faktiskt att vänligt tacka nej och varva ner så att man kan starta semestern med ro och inte ligga på minus.

Vad borde man passa på att göra på sommaren?

– Vila! Leka! Röra på sig! Ha roligt! Men framför allt stäng av den där blinkande mejlen och pipande mobilen - världen klarar sig några veckor utan dig. Ägna dig åt rekreation och rensa hjärnkontoret, så att du får nya kraft till hösten. Gå barfota i sanden, smaka, känn och dofta - använd alla sinnen och ta in nåt annat i ditt system än möten, processer, finanskriser och projektplaner. Naturen kostar ingenting att ta del av.

Har du ett tips på en fin plats i sommar–Sverige?

– Jag hamnade en sommar oerhört spontant med familjen i Skanör en sommar och tog in på Hotell Gässlingen, ett osedvanligt trevligt hotell med utsökt frukost - varma nybakade baguetter varje morgon. Hela den kusten med Falsterbo, Skanör, Ljunghusen, Höllviken har fantastiska promenader längs havet, många restauranger med vällagad mat och trevliga människor. Dit åker jag gärna igen.

Lina Thorén / Minimedia