Ryssland: ”Kommer att utvisa lika många diplomater”

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Polisens tekniker undersöker platsen för giftattacken i Storbritannien.
NYHETER

Över 100 ryska diplomater har hittills utvisats efter nervgiftsattacken mot den tidigare spionen Sergej Skripal.

Nu svarar Ryssland med att utvisa lika många diplomater som USA och EU-länderna, uppger en talesperson för det ryska parlamentet enligt Reuters.

Samtidigt varnar den ryske ambassadören Grigory Logvinov för att en ny ”kalla kriget”-situation kan uppstå om väst inte slutar bojkotta Ryssland.

Det ryska federationsrådets talman Valentina Matvijenko säger enligt den statliga nyhetsbyrån Ria att Ryssland kommer svara ”symetriskt och i paritet” genom att utvisa samma antal diplomater som västländerna utvisat ryska, rapporterar Reuters.

Tidigare har 27 länder meddelat att de kommer utvisa sammanlagt över hundra ryska diplomater som ett svar på giftattacken i brittiska Salisbury den 4 mars.

De flesta är EU-länder, men där finns även bland andra Kanada och Australien.

Hårdast slår dock USA, som utvisat 60 ryssar.

Nu har också Luxemburg sållat sig till länderna, genom att meddela att man tillfälligt kallar hem sin ambassadör i Moskva.

”Massiv politisk provokation”

Även Sverige har utvisat en rysk diplomat – något som ambassadören Viktor Tatarintsev beklagade och varnade för att Ryssland kommer att ”vidta svarsåtgärder av motsvarande kraft”.

– Att vidta sådana här åtgärder bara för att visa solidaritet, det duger inte tycker jag i ett diplomatiskt umgänge. Man måste ha bevismaterial och bra belägg för att fatta allvarliga beslut.

Ryssland kräver samtidigt att Storbritannien bevisar att det inte var den brittiska underrättelsetjänsten som förgiftade ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter med nervgas i Salisbury i Storbritannien den 4 mars i år.

Annars kan Ryssland se på incidenten som mordförsök på två av landets medborgare, vilket skulle vara en ”massiv politisk provokation”.

Kreml: Brittiska underrättelsetjänsten inblandad

Kreml har hela tiden nekat till inblandning i attacken, och varnat för att man kommer att svara med diplomatiska motåtgärder.

Enligt ryska utrikesdepartementet så tyder omständigheter i fallet på att brittiska underrättelsetjänsten är inblandad.

Samtidigt varnar nu även Rysslands ambassadör i Australien, Grigory Logvinov, för att den rådande situationen kan leda till en ny ”Kalla kriget”- situation.

– Väst måste förstå att anti-Rysslandskampanjer inte har någon framtid . Om det fortsätter riskerar vi att hamna i en ny, mycket djup ”kalla-kriget”-situation.

Så har Putin stannat vid makten 00:52