Norge

Norge inför nytt nödnummer – för djur

Av: 

Babs Drougge

Inför ett nödsamtal för djur.
Inför ett nödsamtal för djur.

NYHETER

Norrmännen går i bräschen och inför nu ett särskilt nummer för djur i nöd.

– De ska kunna ge akut vård till alla djur, oavsett om det är hamster eller ko, säger veterinären Torill Moseng till norska TV2.

112 eller 114 14 – de flesta vet vilket nummer de ska slå när en människa råkar illa ut. En färsk undersökning visar dock att nio av tio norrmän inte vet vart de ska vända sig om ett djur hamnar i knipa.

Därför inför försäkringsbolaget som genomfört undersökningen nu ett nödnummer helt tillägnat våra fyrfota vänner, skriver norska TV2.

I Norge måste alla kommuner enligt lag ha en vakthavande veterinär som kan rycka ut dygnet runt. Det innebär dock 160 olika nummer att ringa till om ett djur skadar sig.

– Att få ett nummer skulle vara fantastiskt, men då måste man se till att nödnumret når de veterinärerna som har jour. När man ringer numret som kommunen har uppgett så kommer man till veterinären som har jour. De ska kunna ge akut vård till alla djur, oavsett om det är hamster eller ko, säger Torill Moseng, ordförande för Norges veterinärförening till TV2.

En rikstäckande satsning

Kommunernas 160 vaktregioner har avtal med 600–700 veterinärer. Försäkringsbolaget DNB, som ligger bakom nödnumret, har hittills knutit till sig 50 kliniker, men enligt chefen Jeanette Bergum kan alla som ser ett djur i nöd känna sig trygga med att ringa numret.

– Satsningen är rikstäckande och du kommer att kopplas till närmaste akutklinik som är öppen, säger hon till TV2.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här räddas ekorren med första hjälpen

ÄMNEN I ARTIKELN

Norge

Djur & natur

DNB