Obeväpnad man ihjälskjuten av New York-polis

NYHETER

En obeväpnad svart man sköts ihjäl i Brooklyn på onsdagskvällen.

Mannen ska ha hållit i ett rör – som polisen misstänkte var ett skjutvapen.

Efter dödsskjutningen samlades människor för att protestera mot polisens agerande.

På onsdagskvällen sköt New York-poliser ihjäl en obeväpnad svart man, efter att de felaktigt trott att mannen var beväpnad – när han höll ett järnrör i handen.

Mannen, identifierad av sin pappa som Saheed Vassell, 34, bodde i Brooklyn. Han beskrivs av boende i området som psykiskt sjuk, men var inte känd för att vara våldsam.

1 av 2 | Foto: Kevin Hagen TT/AP
Boende i Brooklyn protesterar efter att polis skjutit ihjäl en obeväpnad svart man i området.

På onsdagskvällen stod han vid ett gatuhörn i Brooklyn, och viftade med ett silverobjekt mot förbipasserande, som ringde in om detta till larmcentralen.

När polisen kom till platsen pekade mannen med röret mot polisen, som då trodde att mannen höll i ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrade sammanlagt tio skott mot Saheed Vassell. Han dödsförklarades senare på sjukhuset Kings County, rapporterar New York Times.

Andra dödsskjutningen på kort tid

Efter dödsskjutningen samlades ett dussintal personer för att protestera mot polisens agerande. Polisen har enligt uppgifter stött på mannen tidigare, och då klassificerat honom som psykiskt sjuk.

Dödskjutningen är den andra på mycket kort tid. Den 18 mars sköt polis i Sacramento ihjäl den 22-åriga tvåbarnspappan Stephon Clark med ett 20-tal skott.

Han ska ha hållit i en mobiltelefon som polisen misstog för ett skjutvapen. Även den dödsskjutningen ledde till flera protester.

De senaste åren har Black lives matter-rörelsen växt i USA, som protesterar mot övervåldet mot svarta.

USA:s fem dödligaste masskjutningar 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM