Hjältepolisen som bytte plats med gisslan är död

NYHETER

Under gårdagens terrorattack på en mataffär i franska staden Trèbes förhandlade en polis med terroristen – och erbjöd sig själv i utbyte mot en gisslan.

Nu har Arnaud Beltrame dött av sina skador, uppger landets inrikesminister.

– Frankrike kommer aldrig glömma hans hjältemod, hans uppoffring, säger Gérard Collomb.

Under tre timmar höll 25-åriga Radouane Lakdim ett antal gisslan på stormarknaden i Trèbes. Enligt terroråklagaren François Molins stod han under övervakning, eftersom han befarades ha radikaliserats.

I går räknades offren till tre döda och sexton skadade, i attacken som utreds som ett islamistiskt terrordåd.

Nu har dödssiffran stigit till fyra.

”Hans mod ska aldrig glömmas”

Frankrikes inrikesminister har publicerat en bild av polisen Arnaud Beltrame, som förhandlade med terroristen och erbjöd sig själv i utbyte mot en kvinna som tagits gisslan.

Sedan i går hade Beltrame vårdats för livshotande skador, efter att ha blivit skjuten och knivhuggen av terroristen Lakdim.

”Arnaud Beltrame har lämnat oss. Han dog för fosterlandet. Frankrike kommer aldrig glömma hans heroiska insats, hans mod och uppoffring”, skriver Gérard Collomb på Twitter.

Hjältepolisens mamma säger att hon inte är förvånad över sonens mod.

”Han har alltid varit sådan. Han är någon som ända sedan han föddes gett allt för sitt hemland”, säger Arnauld Beltrames mamma till RTL Radio.

Eiffeltornet släcktes ned

Inrikesministern skriver att han erbjuder hela landets stöd till Arnaud Beltrames familj och kollegor.

Även president Emmanuel Macron har lyft fram Arnaud Beltrame som en hjälte.

För att hedra offren i dådet släcktes belysningen av Eiffeltornet i Paris släcktes vid midnatt. En tyst minut hölls på nationalarenan Stade de France före fotbollsmatchen mellan Frankrike och Colombia.

1 av 10
Den utpekade gärningsmannen Radouane Lakdim , 26.

Ville frita Paris-terrorist

Terrorattacken inleddes på fredagsförmiddagen när den misstänkte gärningsmannen Radouane Lakdim kapade en bil i staden Carcassonne. Han sköt två personer i bilen, varav en skadades och en dödades med ett skott i huvudet.

Från bilen sköt kaparen mot fyra civilklädda kravallpoliser som var ute och joggade i staden. En skadades allvarligt och fördes till sjukhus.

Vid 11.15 tog sig den misstänkte in på stormarknaden Super-U i Trebes, en knapp mil från Carcassonne, och började skjuta. Inräknat polisen Arnauld Beltrame så dödades tre personer på stormarknaden. Gärningsmannen ska ha ropat bland annat ”allahu akbar” och att han var en IS-soldat.

Gärningsmannen ska under gisslandramat ha krävt att Salah Abdeslam, den terrorist som står åtalad i Bryssel för att ligga bakom Paris-attackerna då 130 människor dödades i november 2015, skulle släppas fri.

Dagens tre rubriker 23 mars 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Frankrike