En tyst minut för den döde pojken

Treåringen hittades livlös i träsket

UCKLUM

Den treårige pojke som försvann i torsdags eftermiddag hittades i går död.

Nu råder sorg i området runt Södra Röd utanför Ucklum.

Foto: BENGT KULÈN
SORG Här har räddningsarbetarna precis meddelats att den lille pojken de letade efter har hittats död. Omedelbart efter hölls en tyst minut.

De som deltagit i skallgångskedjorna var mycket förstämda och vid beskedet vid lunchtid i går hölls en tyst minut utanför hemvärnsgården i Ucklum. Många grät.

Familjen fick i går stöd efter förlusten av sonen.

Polisen har tagit lärdom av sökandet efter treårige Jesper, som försvann 1997 i Kungsbacka och hittades död i en mosse. Räddningsinsatsen då fick stark kritik, och polisen har nu andra rutiner och system. Men det hjälpte inte den här gången.

Det hjälpte inte att flera hundra människor letade hela natten och hela morgonen, i arton timmar.

Den lilla pojken blev funnen i ett träskområde en och en halv kilometer sydost om hemmet. Det är mycket oländig terräng i området som vetter mot en sjö.

Ingen misstanke om brott

På vilket sätt pojken avled kunde polisen i går inte säga, inte heller vid vilken tid. Men det finns ingen misstanke om brott.

Treåringen försvann i skogen nära familjens hus i torsdags. Han hade varit ute och lekt och var ordentligt klädd. Sedan föräldrarna letat en stund slog de larm till polisen. Vid 16-tiden på torsdagen var ett stort räddningspådrag igång.

När ett barn försvinner blir alla berörda.

Arbetskamrater till pappan ställde upp i skallgång, grannar från de kanske 80 hushållen i området gick man ur huse, förutom alla orienterare, hemvärnsmän, militärer, polis med hundar och helikopter med värmekamera som kallades in.

Under natten sköttes luftspaningen av försvarets Vertolhelikopter med starka strålkastare. Skallgången fortsatte på marken. Det gick inte att använda värmekameran på natten.

Helikoptern fann pojken

Dels för att så många människor rörde sig i området, dels för att piloten arbetat från 06 till 24 och skulle sätta igång klockan 06 igen.

I gryningen gick helikoptern upp. Klockan 11.35 fick besättningen se pojken och räddningspersonal på marken skickades till platsen.

Treåringen var livlös.

Han fördes med helikopter till Östra sjukhuset i Göteborg där läkare konstaterade att han avlidit.

På eftermiddagen ordnades med avlastningssamtal för den bedrövade räddningspersonalen, berättade räddningsledare Klas Friberg. Själv åkte han till församlingsgården vid Ucklum kyrka, för att tala med alla frivilliga som hjälpt till.

Inte alla hittas

Lena Olsson