Kim Wall bodde 200 meter från Madsens utbåtsverkstad

avIsabelle Nordström

Kim Wall hade precis flyttat in i musikkollektivet till Köpenhamn med nya kärleken – bara 200 meter från Peter Madsens verkstad, skriver danska TV2.

När Peter Madsen sms:ade att han ställde upp på en intervju tog det Kim Wall bara några minuter att promenera dit.

Enligt en boende i kollektivet brukade Madsen sitta vid brasan vid kollektivets uteplats.

Om drygt en månad drar rättegången igång mot Peter Madsen. Han har åtalats för mord, brott mot griftefriden och för att ha förgripit sig sexuellt på Kim Wall, 30, innan hon dog.

Nu framkommer uppgifter om att den mordåtalade var mycket nära sitt offer redan innan utbåtsfärden.

Flyttade till Köpenhamn

I mars 2017 flyttade Kim Wall ihop med sin danska pojkvän. De flyttade in i ett rum i ett kollektiv i lokaler som ägs av föreningen Musikværftet på Refshaleøen utanför Köpenhamn, där de bodde tillsammans med konstnärer och musiker, skriver danska TV2.

Kollektivet ligger bara 200 meter från Madsens verkstad.

Men trots att de bodde så nära varandra finns inga belägg för att Madsen träffat på Kim Wall innan de gav sig ut i ubåten. Men enligt en annan boende på Refshaleøen brukade Peter Madsen komma bort till kollektivet.

– Han var en lugn och tyst kille som kom och satte sig vid bålet då och då, säger mannen till danska tidningen BT.

Samma kväll som hon åkte ut i ubåten med Madsen hade paret en hej då-fest. Ett tiotal vänner hade kommit 10 augusti för att ta avsked av Kim Wall och pojkvännen eftersom paret skulle flytta till Peking i Kina.

Fick svar under avskedsfesten

Hon jobbade som frilansjournalist med hela världens som arbetsplats. Under våren hade Kim Wall mejlat med Madsen om hon kunde göra en intervju med ubåtsbyggaren för ett reportage, men hon hade inte riktigt fått något svar.

Men samtidigt som festen pågick i konstnärskollektivet skickade Madsen ett sms till Kim Wall. Han hade bestämt sig, det gick bra med intervju. Men det var tvunget att ske samma kväll, enligt information som pojkvännen lämnat till en dokumentär som sänts i dansk tv.

Madsen bjöd in henne på en kopp te innan de skulle ta en tur med ubåten Nautilus. Kim Wall och sambon diskuterade ifall pojkvännen skulle följa med på ubåten, men till slut bestämde de att han skulle stanna kvar med gästerna som kommit.

Kim Wall promenerade till verkstaden på några minuter – och kom aldrig tillbaka.

Morgonen därpå anmäldes ubåten försvunnen.

Åklagaren: Planerade mordet

Två veckor senare hittades delar av hennes styckade kropp i havet utanför Köpenhamn. För knappt två veckor sedan offentliggjordes åtalet mot Peter Madsen och i det menar åklagaren att Madsen misshandlade Kim Wall innan han skar halsen av eller ströp henne.

Åklagaren menar också att Madsen planerade mordet och när ubåten bärgades hittade man bland annat en såg, kniv och skruvmejsel.

ARTIKELN HANDLAR OM