Danska mc-brottslingar flyr till Sverige

NYHETER

Här slipper de polisens avlyssning

Danska mc-brottslingar söker sig till Sverige för att undkomma den danska hårdföra polisen.

Här skyddas gängen av svensk lagstiftning.

- De här organisationerna lever betydligt säkrare i Sverige än i Danmark, säger Mats Mattsson, åklagare på Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

De senaste åren har flera ledande medlemmar i danska mc-klubbar flyttat till Sverige. Åtminstone på papperet.

Bland annat är en ledande dansk Hells Angels-medlem numera bosatt i Malmö.

Det skriver Sydsvenska Dagbladet, som gjort en genomgång av var ledande medlemmar i danska mc-klubbar är skrivna.

Orsakerna är flera. Bland annat har den danska polisen stora möjligheter till telefonavlyssning och buggning, alltså avlyssning med hjälp av dolda mikrofoner.

Nyckelpersoner flyttar till Sverige

I Danmark finns även ett väl utbyggt informationssystem; så fort en polisman ser en gängmedlem ska iakttagelsen rapporteras. Systemet gör att polisen effektivt och i detalj kan övervaka gängmedlemmarnas minsta rörelser.

Något liknande system finns inte i Sverige. Dessutom får svensk polis inte använda sig av buggning. Och telefonavlyssning är enbart aktuellt när det finns misstanke om mord och grova narkotikabrott.

- Därför är det intressant för mc-gängen att förlägga exempelvis möten till Sverige. Och för vissa personer med nyckelpositioner i gängen så kan det alltså vara intressant att flytta hit, eftersom de så att säga skyddas av svensk lagstiftning, säger Mats Matsson.

Hur många danska klubbmedlemmar som bosatt sig i Sverige är dock oklart.

Ett tredje gäng har flyttat hit

Efter flera års våldsamt krigande mellan de två stora internationella mc-gängen, Hells Angels och Bandidos, har det varit förhållandevis lugnt i Sydsverige.

- Men den som tror att de för den skull slutat begå brott har naturligtvis helt fel, säger Mats Mattson.

De senaste åren har klubbarna etablerat sig på allvar i Sverige och har enligt polisen expanderat kraftigt och knutit ett antal nya klubbar till sig.

Och sedan en tid har Bandidos och Hells Angels även fått sällskap i Sverige av den tredje stora internationella mc-klubben: Outlaws.

Fredrik Rundkvist