Bush lovar hårdare tag mot företagsfiffel

NYHETER

Presidenten håller tal på Wall Street i dag

WASHINGTON

USA:s president George W Bush sköt frågor om sin egen tid som affärsman åt sidan när han på måndagen sade att han ska föreslå nya, hårdare lagar för att komma till rätta med dålig förvaltning av företag. Han lovade också att finansinspektionen ska få extrapengar för att undersöka oegentligheter.

- I företagsvärlden är saker och ting inte exakt svarta eller vita när det gäller revisionsmetoder, sade Bush när han försvarade en kontroversiell decenniegammal transaktion vid ett oljebolag i Texas där han hade en chefsbefattning.

Men med vad han kallade tuffa nya lagar och åtgärder för att bestraffa oegentligheter, sade Bush att han hoppades återställa konsumenternas och investerarnas förtroenden för marknaden och för de amerikanska företagen efter skandalerna i telekomjättarna World Com, Enron och andra företag.

- Just nu har förtroendet skakats, sade Bush.

På tisdagen ska han hålla ett tal på Wall Street där han väntas presentera en rad åtgärder för att bland annat täppa till kryphål i lagen som tillåter företag att vilseleda. Han väntas också föreslå att federala lagar antas för att bestraffa ohederlig företagsledning.

- Vi har en skyldighet mot varje arbetare, aktieägare och investerare i USA att bestraffa den skyldige, att täppa till kryphål och skydda de anställdas pensioner, sade Bush.

Regeringstalesmän sade att Bush kommer att rekommendera längre straff för personer i ledande ställning som avsiktligt presenterar missledande finansiella uttalanden. För närvarande riskerar de böter.

Ett förslag som backas av demokraterna kan skapa ett nytt brott för "varje plan och knep" att lura aktieägarna. De som döms riskerar upp till tio års fängelse.

Även om Bush uttryckte vissa reservationer inför förslaget från senator Paul Sarbanes, en demokrat från Maryland, i avsikt att reglera revisionsföretagen, sade Bush att han trodde att en kompromiss kunde nås med demokraterna.

TT-Reuters