El Vikingo gjorde succé i manegen

NYHETER

Emil Gernandt efter debuten som tjurfäktare: Jag är jätteglad

MIJAS

Emil Gernandt, El Vikingo, trodde att han skulle få möta en av de minsta tjurarna när han i går kväll premiärfäktade inför betalande publik i Spanien.

- Men jag fick en av de större. Den skulle jag inte ha velat bli stångad av, säger han.

Foto: SCANPIX
en svensk matador En viking debuterade i går - som tjurfäktare. 56-årige Emil Gernandt mötte en tjur på 300 kilo i Mijas på den spanska solkusten. Fast han avstod att göra det dödande hugget. "Jag vill inte att namnet Gernandt ska förknippas med negativa omdömen.

Någon överhängande risk för att 56-årige Emil Gernandt skulle bli stångad av den 300 kilo tunga tjuren var det dock inte.

Under publikens ovationer fäktade han tjuren lugnt och metodiskt.

- Den sprang precis som jag ville. Det gick jättebra och jag är jätteglad, förklarar El Vikingo för Aftonbladet direkt efter fäktningen.

När tjurfäktningsarenan i Mijas, på på den spanska solkusten, konstruerades år 1900 kunde förmodligen ingen ana att en svensk viking skulle fäktas där 102 år senare. Men klockan åtta i går kväll skedde det.

- Och nu blir det fler fäktningar. Jag hoppas på att få fäktas här igen i höst, säger Gernandt.

Men först väntar soffan i TV4:s Nyhetsmorgon i nästa vecka. Där kommer också en video från El Vikingos premiärfäktning att visas.

"Inget djurplågeri"

- Jag lär väl få en del frågor om inte det här är djurplågeri. Jag tycker inte det. Men jag avstod ändå från möjligheten att döda tjuren själv den här gången. Jag vill inte att släktnamnet Gernandt ska förknippas med negativa omdömen.

För Emil Gernandt var det en stor stund när han i går fick fäktas tillsammans med blott 17-årige David Galan och dennes farbror Alfonso Galan.

Blev oerhört rörd

Det är släkten Galan som äger arenan i Mijas. Och det var Davids far, Antonio, som hjälpte Emil Gernandt att bli tjurfäktare. I fjol dog Antonio Galan, som var en mycket berömd tjurfäktare, i en trafikolycka.

- Därför blev jag oerhört rörd när familjen Galan ringde mig och ville att jag skulle fäktas tillsammans med dem. Det är en stor ära. Det är som om du skulle jobba på en liten bank i Småland och Wallenberg plötsligt ringer och erbjuder dig att sitta med i ledningsgruppen för SEB.

Galan stal galan

Men El Vikingo får ursäkta. Den 17-årige David Galan, som redan är en stor fäktare i Mexico, stal hela showen i går kväll. Han utmanade sin tjur flera gånger. Han slängde till och med svärdet på marken, ställde sig helt oskyddad och blängde på 300 kilo tjur - och lade sedan handen på tjurens huvud. Publiken jublade.

Spreds till Spanien under medeltiden

Robert Österlind