Svensk pekas ut som bin Ladin-man

NYHETER

Uppges ha försökt bygga terrorbas i USA

En brittisk fånge på Guantanamo basen på Kuba har pekat ut en svensk medborgare för samröre med Usama bin Ladins terrororganisation al-Qaida.

Den brittiske fången har i förhör sagt att han träffat en man som är svensk medborgare när han krigade för talibanerna i Afghanistan.

Svensken ska ha besökt USA i november 1999 för att undersöka möjligheterna att sätta upp ett träningsläger för al-Qaidas räkning, uppger Seattle Times.

Besökte ranch i Seattle

CIA utreder en grupp al-Qaida anhängare som haft sin bas i Seattle. Enligt den brittiske fången ska svensken ha besökt en ranch i Oregon i november 1999 som gruppen använt som bas.

Den svenske mannen ska ha anlänt till New York tillsammans med en annan man. Båda uppges ha kopplingar till North London Central Mosque som enligt CIA en rekryteringsplats för radikala muslimer.

Moskén leds av Abu Hamza al-Masri som har uttalat sitt stöd för Usama bin Ladin efter terrorattackerna den 11 september.

Greps vid strid i Afghanistan

Den brittiske fången greps av USA:s styrkor i samband med en strid nära Kandahar i december. Storbritannien har krävt att han utlämnas från Guantanamo basen på Kuba.

Svenska Säpo har ännu inte kommenterat uppgifterna kring den svenske medborgaren.

Ulrika Nordin