Loredana: - Jag är fru Björn Borg

NYHETER

Italienskan kan kräva 200 000 per månad i underhåll

1 av 3
FORTFARANDE GIFT Den italienska sångerskan Loredana Berté hävdar att hon fortfarande är gift med Björn Borg och har satt sina advokater i arbete för att få till stånd en skilsmässa och ett underhåll.

- Jaså, Björn Borg har gift sig igen. Enligt vilken ritual då - någon Hawaiishow eller så?

Loredana Berté viftar med ett officiellt dokument. Det råder inget tvivel. Hon är fortfarande gift.

- Det är jag som är fru Björn Borg. Det har jag papper på. Björn är en bigamist.

För första gången sedan hon blev intagen på Milanos psykiatriska klinik, talar Loredana Berté ut, exklusivt för Aftonbladet.

Hon berättar om sitt förhållande till Björn Borg.

- Jag vet varför Björn aldrig tagit ut skilsmässa. Den snåljåpen ville inte betala något underhåll. Han som har gjort av med en stor del av mina pengar.

Loredana Berté verkar, enligt de italienska tidningarna, vara mycket mera i balans än vad någon sett henne på länge. Erfarenheterna från psykkliniken har hjälpt henne att få distans till sig själv och till sin omgivning.

Nu kan Loredana le åt grannarna som blev störda över att hon skrek ut sin lycka över att vattnet äntligen börjat rinna igen i hennes kranar.

- Ja, man är ju en artist. Vissa saker känns naturliga att uttrycka så där spontant med ett härligt vrål i vårnatten, säger hon.

Gräl med grannarna

Som hon själv ser saken var det inte så konstigt. Fastighetsföreningen hade bestämt att en pump skulle bytas och det var nödvändigt att vattnet stängdes av under långa perioder. Loredana var dåligt informerad och berättar nu hur hon fick duscha i mineralvatten.

- Grannarna har alltid varit på mig. De är alla gamla pensionärer och tycker att jag beter mig konstigt för att jag skriver musik och lyssnar på musik dagarna i ända.

Fullt av poliser

Hon minns nu ganska bra vad som hände den där morgonen vid 5-tiden:

- Jag hade öppnat fönstret och vrålat ut min lycka över vattnets återkomst. Några minuter senare var hela gården full av poliser och polisbilar. De bröt sig in hos mig och till slut hade jag sex stycken som tryckte ner mig på golvet. Jag hade inte en chans!

Man kan säga att grannarnas version inte helt överensstämmer med Loredanas. De hade i timmar hört våldsamma gräl med ett språkbruk ljusår från vad som pensionärer emellan brukar anses passande.

Loredana fördes till Milanos psykiatriska klinik där hon hölls nedsövd några dagar.

- Läkarna och sjukskötarna stoppade in mig i en tvångströja och fyllde mig med Valium. Det verkade vara det enda de kunde och ville göra - att fylla folk med Valium.

- Jag hörde en gång en sjuksköterska som väckte en människa som fridfullt låg och sov bara för att ge henne Valium. Jag kunde inte förstå att det skulle vara den bästa medicinen.

Valium enda hjälpen

- Jag träffade också flera människor som försökt ta sina liv. En ung mycket vacker kvinna hade försökt ta sitt liv åtta gånger. Hon var inlåst sedan fyra månader. En äldre, gammal fin dam hade försökt hoppa ut genom fönstret. Men det enda de fick som hjälp var ständigt mera Valium.

I dag har Loredana fått ordning på sitt liv. Hon går hos en dietexpert som gett henne en vältränad ungdomlig kropp på 52 kilo .

Nu vill Loredana organisera en konsert för att fästa allmänhetens uppmärksamhet på dem som var hennes olyckskamrater på andra avdelningen på psykiatriska kliniken.

- Jag ska kalla konserten "Andra Avdelningen". Det finns så mycket lidande och tragik bland dessa människor. Vi måste lära oss att ta hand om dem.

Under tiden vässar hon klorna för en fight med Björn Borg. Hon är säker på att rätten är på hennes sida.

- Mina advokater arbetar på det här. Enligt italiensk lag hade Björn fått betala mig 200 000 kronor i månaden i underhåll om vi tagit ut skilsmässa.

- Men nu blir det att betala för herr Borg.

Fotnot: Aftonbladet har förgäves sök Björn Borg för en kommentar.

Åke Malm