De måste hålla vad de LOvade

NYHETER

Pressen på regeringen om föräldrapengarna är för stor

Regeringen kommer att ge sig. Taket i föräldraförsäkringen kommer att höjas i sommar.

Kritiken från framför allt LO blev alltför besvärande.

LO:s styrelse diskuterade i går socialdemokraternas brustna vallöfte om höjda tak i sjuk- och föräldraförsäkringarna.

Senast 2006

Deras linje är solklar. Precis som kollegerna i Saco och TCO anser de att taket i föräldraförsäkringen ska höjas 1 juli till en kostnad av 800 miljoner kronor om året.

Därefter ska taket i sjukförsäkringen höjas. Så snart som möjligt men senast valåret 2006.

Om regeringen fortsätter att hävda att det inte finns pengar i statsbudgeten tar LO fram sin välvässade budgetpenna. De kommer då att kräva att få ta del av finansdepartementets beräkningar.

Finansminister Bosse Ringholm meddelade i går kväll att regeringen är beredd att backa från löftesbrottet. Inte i dag. Men om ett par veckor när slutförhandlingarna med vänster- och miljöpartiet om årets vårbudget tar fart. Förutsättningen är att statens kostnader för de många sjukskrivna går att pressa.

Reträtten var inte särskilt förvånande. Allt annat hade varit på gränsen till politiskt självmord. Regeringens argumentation håller nämligen inte.

I tre budgetförslag på varandra har regeringen lovat att taken ska höjas. Hösten 2001 och våren 2002 var löftet försett med en brasklapp. Förutsättningen var att det statsfinansiella läget var gott.

I höstas var brasklappen borta.

Ingen nyhet

Regeringen föreslog, och riksdagen klubbade igenom, ett principbeslut om att höja taken i sommar.

Men reservationen visade sig ändå finnas kvar. När ministrarna för knappt två veckor sedan började backa från beslutet att höja ersättningen så var förklaringen den försämrade ekonomin.

Det är dock ingen nyhet. Redan i budgeten varnade regeringen för att utgiftstaken riskerade att spricka. När Göran Persson säger att han inte tänker höja taken ”med lånade pengar” talar han mot bättre vetande.

På sidan 101 i regeringens förslag till statsbudget framgår att underskottet i statens affärer beräknas bli 13 miljarder kronor 2003. Så var läget så sent som i oktober förra året.

Förhastat beslut

Regeringens vallöfte förefaller helt enkelt förhastat. Det ekonomiska läget var risigt redan under valrörelsen. Ändå utfärdades löftet. Det tvingas regeringen nu äta upp.

Så här ser det ut

Lena Mellin