Nu är Eva tillbaka på sjukhuset

NYHETER

Utan läsarnas bidrag skulle hon inte klara sig

MALMÖ

Hjärtsjuka Eva Kononova, 13, har lagts in på sjukhus igen.

Hon har drabbats av en infektion med feber och kräkningar och läkarna vill inte ta några risker.

Foto: Eva Kononova har lagts in på sjukhus igen, men det är ingen fara för hennes liv, säger Bo Wallenberg på Skandinaviska barnmissionen.

- Det är ingen fara för hennes liv, men hon är så känslig att allt kan bli kritiskt, säger Bo Wallenberg, Skandinaviska barnmissionen.

Aftonbladets insamling för att rädda den lilla ukrainska flickans liv fortsätter.

I fredags beslutade chefredaktör Anders Gerdin att Aftonbladet ska skänka 50 000 kronor till hennes behandling. Sedan dess har våra läsare skänkt ytterligare 78 563 kronor.

- Det finns ingen risk att vi måste skicka tillbaka henne till Ukraina, men om läsarna skulle sluta ge blir det kris, säger Wallenberg.

Dåliga blodvärden

Det stora orosmolnet är Eva Kononovas dåliga blodvärde som gör att hon måste få blodtransfusioner var tredje dag.

Läkarna misstänker att det orsakas av den konstgjorda ring som opererades in i hennes hjärta före jul. Blodet piskas sönder mot ringen.

- Enligt läkarna ska det stabiliseras efterhand som det växer ut celler på ringen så att den blir mjukare. Men det verkar ta längre tid än vad läkarna tidigare trott, säger Bo Wallenberg.

Skandinaviska barnmissionen har tagit på sig betalningsansvaret för Evas operation och vård. Man har bedömt att det skulle behövas 200 000 kronor för att fullfölja vården.

7 000 kronor per dygn

- Det innebär att det fattas drygt 70 000 kronor. Men det kan bli mer om hon måste vara inlagd länge på sjukhuset eftersom vårdkostnaden stiger till 7 000 kronor per dygn.

Den goda nyheten är att hennes njurar fungerar bättre och bättre och hon behöver mindre dropp.

- Det är tur att vi har henne här i Sverige. Om hon hade varit tillbaka i Ukraina hade en vanlig infektion kunnat vara livshotande, säger Bo Wallenberg.

Så skänker du pengar till Eva:

Per-Ola Ohlsson