Han orkade inte se mamma lida

NYHETER

22-åringen dödade sin svårt sjuka mor - av kärlek

22-åringen älskade sin mor över allt annat.

Därför orkade han inte se henne lida.

Till tonerna av hennes favoritmusik injicerade sonen den dödliga dosen sömnmedel.

Han höll henne i handen tills hon slutade andas.

Med lugn och lågmäld röst berättade 22-åringen i går inför en fullsatt rättssal i Uppsala tingsrätt om varför han valde att döda sin 41-åriga mor.

- Jag vet att hon hellre hade velat gå bort. Jag var tvungen att göra det för hennes skull, säger han.

Mannen har alltid haft en väldigt nära relation till sin mor. Hennes närmaste anhöriga berättade i rätten om en levnadsglad, aktiv kvinna som levde för sin familj.

När hon i april 2001 drabbades av grava hjärnskador efter ett epileptiskt anfall trasades deras tillvaro sönder.

Efter anfallet kunde hon inte längre kommunicera med omvärlden. Hon blev oförmögen att röra sig och fick mat genom en sond direkt in i magsäcken.

Efter en tid på sjukhus fick kvinnan komma till vårdhemmet Kronparksgården i Uppsala.

Sonen hälsade på henne varje dag, ibland flera gånger. Han pratade med henne, bar med sig tv, stereo och video till hennes rum. Allt för att försöka få kontakt med sin sjuka mor.

Nästan dagligen drabbades kvinnan av svåra kramper. Hon bet av sig tungan och trasade sönder sina framtänder under anfallen. Sakta började också hennes kropp att förvridas. Armar, händer och ben sattes i skenor.

Fick nytt anfall

- I början hoppades jag att hon skulle bli bättre, men hon blev bara sämre och sämre. En läkare sa att om det skulle bli komplikationer var det bättre att låta henne vara. När hon fick ett nytt allvarligt anfall började tankarna komma, säger 22-åringen.

Det är knäpptyst i rättssalen när han berättar. Om kärleken till sin mamma, om smärtan i att se henne plågas, om det svåra beslutet att göra slut på hennes lidanden.

Många av åhörarna har svårt att hålla tårarna tillbaka.

- Hon var helt hjälplös. Jag kände att hon ska inte behöva ha det så här. Till slut tänkte jag att hon skulle ha gjort samma sak för mig.

När hon legat medvetslös i ett och ett halvt år bestämde sig 22-åringen. Han skaffade sömntabletter. Tillräckligt många för att döda. Ingen i familjen kände till hans planer.

Han krossade dem, som han sett sjukvårdspersonalen göra, och blandade ut pulvret med vatten.

- Jag hade tagit med dem en gång innan och försökte göra det, men då klarade jag det inte. Jag tog med dem till sjukhuset på kvällen, sen satte jag på skivan och pratade med henne. Jag gav henne sömnmedlet via sonden och satt med henne och pratade och höll henne i handen tills hon somnade.

Hon fick dö till sin favoritsång: Sol, vind och vatten med Ted Gärdestad.

Efteråt gick 22-åringen ut till personalen och sa att hans mor slutat att andas.

Alla i familjen är överens. Kvinnan hade hellre velat dö än ligga som ett vårdpaket. Den 22-årige sonen var den som tog på sig ansvaret och utförde handlingen.

Både mannens 18-åriga syster och deras far ger sitt fulla stöd för brottet han begått.

"Fångad i sin egen kropp"

- Min fru var fångad i sin egen kropp. Han var den som hade modet att befria henne, med risk att förlora sin egen frihet. Det ligger en stor kärlek bakom det beslutet. Jag skulle inte tveka en sekund att byta plats med honom i dag, men jag hade inte hans mod.

22-åringens morfar inledde sitt vittnesmål med att omfamna sin dotterson med tårarna rinnande nerför kinderna.

- De här juridiska termerna, mord och dråp berör mig illa. Han hjälpte henne helt enkelt, säger han.

Erkänner dråp

22-åringen har erkänt dråp och hans advokat Leif Ericksson anser att mannen bör slippa fängelsestraff .

Men kammaråklagare Anne Sjöblom anser att allt annat än ett fängelsestraff är oacceptabelt.

- Möjligen kan straffet sättas under det normala eftersom syftet var humanitärt. Rättssystemet saknar specialbestämmelser för de fall där någon dödar av barmhärtighetsskäl. Därför är det svårt att säga om det handlar om mord eller dråp.

Dom meddelas den 12 mars.

Fatima Johansson