Ska bekämpa luftföroreningar – med konstgjort regn

1 av 5
NYHETER

Smogen har legat så tät i Thailands huvudstad Bangkok att barn och äldre riskerar att utsättas för hälsofara.

För att bekämpa smogen tänker myndigheterna därför framkalla regn på konstgjord väg, rapporterar Nation.

De senaste dagarna har nivåerna av PM2,5, några av de farligaste partiklarna, legat på mellan 38 och 49 mikrogram per kubikmeter i Thailands huvudstad Bangkok – och gränsen för det hälsovådliga går vid 50 mikrogram per kubikmeter.

Men myndigheterna uppmätte nyligen dubbelt så höga nivåer av PM2,5 – vilket riskerar att utsätta barn och äldre för hälsofara.

Nu har landets jordbruksminister gett order om att man på konstgjord väg ska framkalla regn för att bekämpa smogen, rapporterar The Nation.

Framgångsrik metod

Genom att strö ut exempelvis saltet silverjodid och kolsyresnö över molnen kan nederbörd skapas – och tidigare operationer har varit framgångsrika för att bekämpa smog i landets norra delar.

Världshälsoorganisationens gräns ligger på 25 mikrogram per kubikmeter – och medelvärdet för hälsosam luft ligger på 10 mikrogram.

Tidigare har thailändska myndigheter utgått från nivåer av partikeln PM10 när man mätt luftkvaliteten – och struntat i att ta med PM2,5 i beräkningen. Men på senare tid har Greenpeace i Thailand lobbat för att man även måste ta med PM2,5 i beräkningen.

5 ovanliga väderfenomen i molnen 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM

Thailand

Bangkok