Fyra demonstranter dödades i Pakistan

Publicerad:
Uppdaterad:

Tusentals protesterar mot USA:s bombingar

Aggressionerna i Pakistan växer över den egna regeringens stöd till kriget i Afghanistan.

Under fredagen dödades fyra demonstranter när tusentals muslimer demonstrerade mot bombningarna.

Fyra poliser skadades i sammandrabbningarna.

RAWALPINDI Demonstranter bränner en gatubarrikad och ropar slagord mot regimen under en pro-talibansk protest i Rawalpindi.
Foto: REUTERS
RAWALPINDI Demonstranter bränner en gatubarrikad och ropar slagord mot regimen under en pro-talibansk protest i Rawalpindi.

Efter den traditionella fredagsbönen blossade oroligheterna upp runtom i Pakistan. En poliskälla i Dera Ghazi Khan-distriktet, säger till AFP att 5 000 medlemmar i den radikala islamska partiet Jamiat Ulema Islam, JUI, varav vissa var beväpnade, stoppade en fängelsetransport och tände eld på den i Islamabad, samtidigt som tre poliser togs tillfånga.

Demonstranterna blockerade också en motorväg och ett järnvägsspår där ett expresståg blev stående.

Mycket spänt läge

Poliskällan uppger att polisen började skjuta mot demonstranterna i syfte att stoppa demonstranterna. Fyra personer dödades och fyra poliser skadades. Stämningen i staden uppgavs fortsatt vara mycket spänd.

- Vi har skickat efter förstärkningar, vi använder tårgas och batonger för att försöka skingra folksamlingen och vi försöker också upphäva blockeringen på motorvägen och järnvägen, säger polismannen Tahir Alim Pasha, till AFP.

En talesman för det islamska partiet bekräftade att två av partiets medlemmar dödats och att fyra poliser tagits som gisslan på motorvägen cirka 50 mil sydväst om Islamabad.

Stenar mot polisen

Partiet är en sammanslutning av radikala muslimska grupper och religiösa partier. Incidenter rapporterades också från Peshawar och Karachi. I Peshawar fick polisen skingra cirka 200 demonstranter som som kastade sten och i Karachi blockerades en bro av ett 100-tal barn.

De amerikanska angreppen koncentreras alltmer på att hjälpa Norra alliansen att inta Mazar - i Sharif.

Nya bomber norr om Kabul

I linje med detta siktade de amerikanska styrkorna främst in sig på den talibanska frontlinjen norr om Kabul under fredagen.

Bombningarna i Afghanistan har vunnit stöd i stora delar av världen med har ökat spänningarna i den muslimska världen , speciellt i Pakistan där radikala islamister har reagerat med ilska över att deras regering backar upp USA:s och Storbritanniens bombningar.

Pakistanska religiösa partier utlyste innan fredagen en ”dag av protester” som var tänkt att sammanfalla med den traditionella fredagsbönen.

I enlighet med protesterna mot sin egen regering sade en talesman för den militanta gruppen, Harakat Jehadi Islami under fredagen till AFP att drygt 4 000 volontärer, mestadels pakistanier, blivit ivägskickade från Kabul för att hjälpa till i striderna vid Mazar-i-Sharif.

Annika Sohlander

Publicerad: