Finsk polis hittade bombmaterial i studentens bostad

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

HELSINGFORS

Polisen har hittat material som kan användas för tillverkning av bomber hemma hos den 19-årige kemistudent som misstänks ha sprängt köpcentret utanför Helsingfors, meddelade polisen på söndagen.

Den misstänkte dog själv när bomben exploderade på Myyrmanni utanför Helsingfors.

Sju människor dödades av bomben och över 60 fördes till sjukhus. I lördags kväll, ett dygn efter explosionen, fanns 36 kvar på sjukhus. Ingen av dem var livshotande skadad.

Enligt polisutredningens chef Tero Haapala är det sannolikt att mannen agerade ensam.

Bomben var på omkring två kilo och innehöll hagel. Vad den i övrigt bestod av kunde inte Haapala säga. Sammansättningen undersöks nu på laboratorium.

Att hagel ingick visar att avsikten med bomben var att åstadkomma splitter som ger upphov till kroppsskador, sade Haapala.

Många tips

Det har kommit in mycket få tips från allmänheten efter sprängningen i fredags kväll.

- En förklaring kan vara att studenten till sitt yttre var en så vanlig finländare i typisk klädsel att mycket få lade märke till honom, sade polisutredaren.

Polisen har studerat videoupptagningar som gjorts med köpcentret bevakningskameror. Vad de visar ville Haapala inte informera om.

Polisen har förhört några personer som var nära platsen för explosionen men de har inte kunnat ge upplysningar om bombmannen.

En vanlig student

Nittonåringen var från Vanda, den Helsingforsförort där Myyrmanni ligger. Han studerade kemi och hade inget brottsligt förflutet.

- Det var ingenting speciellt med hans personlighet, sade Tero Haapala.

För pojkens anhöriga kom händelsen som en chock.

- De har också behövt krishjälp precis som de som var på explosionsplatsen.

TT-FNB

Publicerad: