Ludmila Engquist fast för dopning

Erkänner att hon använt anabola steroider

Ludmila Engquist har åkt fast för dopning.

I dag berättade en förkrossad Ludmila i Köpenhamn att hon dopingtestats för en dryg vecka sedan och att hon kommer att åka fast.

Foto: Lasse Allard
Ludmila Engquist erkänner att hon använt sig av dopning. Nu avbryter hon sin OS-satsning i bob.

- Jag berättar det här för att jag blivit testad i Lillehammer och jag vet att den dopingtesten kommer att visa positivt, sade Ludmila till Aftonbladet.

Hon berättade att träningsresultaten var för dåliga och att hon fått panik. Men varför hon riskerade allt kunde hon inte förklara.

Alla trodde att Ludmila upplevde sitt livs svåraste stund då hon fick beskedet om bröstcancer. Då trodde en hel idrottsvärld att en lysande världsstjärna hejdats på toppen av sin karriär av en livsfarlig sjukdom.

När Ludmila inte bara besegrade sjukdomen utan dessutom återvände till tävlingsbanan ville glädjetårarna nästan inte ta slut. På Stadion i Stockholm möttes hon av stående ovationer då hon sprang in på banan den 30 juli 1999.

I dag grät Ludmila igen. Helt förkrossad avslöjade hon det otänkbara - att hon medvetet dopat sig.

Hon valde att själv gå ut och berätta för ett fåtal journalister vad som hänt - att hon använt olagliga preparat för att bygga upp en ny karriär som bobstjärna.

Köpte själv i Ryssland

De få som hastigt kallats till den informella träffen med Ludmila på ett hotell i närheten av Kastrup i Köpenham på söndagseftermiddagen trodde att det kunde handla om sjukdomen.

Att något hänt som kanske påverkade hennes träning inför OS.

Ingen ens fantiserade om att Ludmila längtat så mycket efter en comeback att hon satt hela sin karriär på spel.

- Jag köpte några kapslar när jag var hemma i Ryssland i somras och jag visste att de innehöll förbjudna ämnen, bland annat anabola, berättade Ludmila.

Bredvid i soffan satt maken Johan tyst.

- Jag gjorde det på eget bevåg. Inte ens Johan visste, sade en förkrossad Ludmila.

Formellt är testen från Lillehammer ännu inte analyserad.

Inga provsvar är ännu klara.

Men när svaret offentliggörs kommer idrottsvärlden att straffa henne med minst två års avstängning.

Hon vet att karriären är slut. OS-satsningen avbyts omedelbart, chansen har gått upp i rök och möjligheten till nya medaljer är borta.

Ludmila vet att hon avslutat en historisk idrottskarriär på sämsta tänkbara sätt.

Caroline Olsson