Nyheter

(s) anklagar (m) för att mörka siffror

Oppositionsborgarrådet Annika Billström tror inte på... socialborgarrådet Kristina Axén Olins uppgifter om ekonomin.
Oppositionsborgarrådet Annika Billström tror inte på... socialborgarrådet Kristina Axén Olins uppgifter om ekonomin.

NYHETER

Moderaterna döljer svarta hål i Stockholms ekonomi – menar socialdemokraterna.

– Stadsdelarna gör en förlust på nästan en halv miljard kronor. Det har väljarna rätt att få veta, säger Erik Nilsson (s).

Bara fem dagar före valet anklagar den socialdemokratiska oppositionen i Stockholm de borgerliga för att mörka stadens ekonomi.

Enligt oppositionsborgarråden Annika Billström och Erik Nilsson finns det analyser som visar att Stockholms stadsdelsnämnder kommer att gå med 473 miljoner kronor back under året.

Men för att inte riskera en valförlust döljer moderaterna och deras samarbetspartier siffrorna till efter valet, hävdar socialdemokraterna.

– Vi har bönat och bett om att få se på alla papper. Men vi får inte någonting. Antingen är Kristina Axén Olin mycket okunnig eller så mörkar de om den ekonomiska situationen, säger Annika Billström (s).

Socialdemokraterna har därför sammanställt de ekonomiska halvårsprognoser som stadsdelarna lämnat in. Enligt dessa ligger stadsdelsnämnderna just nu 327 miljoner kronor back. Till det kommer 146 miljoner i redan föreslagna besparingar.

Socialborgarråd Kristina Axén Olin, som är moderaternas kandidat till finansborgarrådsposten, tillbakavisar alla anklagelser.

– Varken jag eller socialdemokraterna har fått de ekonomiska analyserna ännu. De är inte klara.

"I dag är vi skuldfria"

Hon erkänner att vissa stadsdelar går med underskott men säger att man inte vet exakt hur stora de kommer att vara när året är slut. Hon dementerar uppgifterna om att det finns svarta hål i stadens ekonomi.

– Stockholms ekonomi har aldrig varit så bra som nu. När vi tog över för fyra år sedan hade staden 59 miljarder i lån, nu är vi skuldfria med en ekonomi i balans, säger hon.

Enligt stadsledningskontoret är Stockholms ekonomi i balans. Totalt sett kommer staden att gå med många miljoner plus under 2002.

Kristina Axén Olin anser därför att socialdemokraternas utspel inte är något att bekymra sig för.

– Det är valrörelse och de är väl desperata, säger hon.

Så mycket blir underskottet - enligt social- demokraterna

Olle Castelius

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter