Jutta Rabe är en mytoman

Publicerad:
Uppdaterad:

Filmarens utspel om Estonia upprör Carlshamre

1 av 2

Estonia sprängdes av ryska nationalister och myndigheterna tiger om sanningen.

Attacken kommer från den tyska filmaren Jutta Rabe.

- Hon är mytoman, säger journalisten Maria Carlshamre.

I en stort uppslagen artikel i tidningen Süddeutsche Zeitung, en av Tysklands största dagstidningar, gick i går den kontroversiella filmaren Jutta Rabe till attack mot svenska myndigheter, politiker och haverikommissioner:

Påstås ha bevis

"Fram till i dag tiger myndigheterna om den verkliga anledningen till dramat som blev döden för 852 människor", skriver hon i artikeln.

Hon påstår sig ha bevis för att Estoniakatastrofen orsakats av att ryska nationalister sänkt fartyget.

I veckan visade TV4 dokumentären "Estonia - livlinan som brast". Bakom den står journalisterna Maria Carlshamre och Johan Brandhammar. Båda reagerar kraftigt på artikeln.

Smugglade till USA

- Det rör sig om rena spekulationer. Hon har inga bevis, säger Maria Carlshamre.

Enligt den teori som Jutta Rabe presenterar smugglades högteknologiskt material för rymdfärder och rymdforskning på Estonias sista seglats. Säljare ska ha varit ett rymdforskningscentrum utanför Moskva. Leveransen skulle till USA via svenskt territorium.

Jeltsin bakom

Den sekretessbelagda affären var enligt Jutta Rabe sanktionerad av president Jeltsin. Tillsammans med den svenska regeringen, rederiet och haverikommissionen gjordes därför allt för att hålla transporten hemlig.

Jutta Rabe påstår att ryska nationalister sänkt Estonia med en sprängladdning för att protestera mot forna Sovjets samarbete med USA.

Teorin sägs till största delen styrkas av filminspelningar från dykningar vid vraket.

Maria Carlshamre har under fyra år forskat i vad som hände Estonia. Resultaten presenterades i veckan i tre tv-dokumentärer.

- Ingen har fått se de band som bekräftar hennes teori. Det finns inga bevis, säger hon.

"Finns inga belägg"

Under de åtta år som gått sedan Estoniakatastrofen har många teorier om orsaken presenterats.

- Vi har gått igenom alla mer eller mindre spektakulära historier. Det finns inga belägg för dem, säger Maria Carlshamre.

- Jutta Rabe gör mer skada än nytta med sin teori. Hon försöker göra en skandalhistoria av en tragisk olycka. Många anhöriga tycker det är väldigt jobbigt.

Carl Hjelm

Publicerad: