Nyheter

"Aftonbladets test en varning för flygplatser"

NYHETER

I dag skärps bevakningen runtom i landet. Polis, militär och säkerhetspersonal höjer sin beredskap.

Den 11 september har blivit ett ödesdatum som tar ett järngrepp - även om Sverige.

- Helt otillfredsställande, säger försvarsminister Björn von Sydow om att fem flygplatser, fyra svenska och danska Kastrup, missade kniven i handbagaget.
- Helt otillfredsställande, säger försvarsminister Björn von Sydow om att fem flygplatser, fyra svenska och danska Kastrup, missade kniven i handbagaget.

- Aftonbladets test har säkert blivit ytterligare en varning för flygplatserna, säger försvarsminister Björn von Sydow.

Klockan är slagen. Den 11 september är här.

Även om det inte finns något konkret hot mot Sverige är beredskapen höjd hos polis, försvarsmakt och andra myndigheter.

- Man har gått igenom att ledningskedjor, stabssystem och kontakter med beslutsfattare fungerar. Och det är en intensifierad underrättelseinhämtning och analys, säger försvarsminister Björn von Sydow.

Såg inte vapnen

I gårdagens Aftonbladet avslöjades att säkerhetskontroller på fem av tio flygplatser släppte igenom knivar i passagerarnas handbagage.

På flygplatserna Kast-rup i Köpenhamn, Arlanda, Landvetter, Västerås och Sundsvall reagerade inte vakterna på vapnen som tidningens testpat-ruller hade i väskorna.

- Det är helt otillfredsställande. Man ska inte få föra med sig någon form av kniv eller stickverktyg, säger Björn von Sydow.

Flyger själv i dag

Det verkar inte som om beredskapen är så god?

- Det är min strävan att den ska vara det.

- Jag avser själv att flyga civilt i morgon (den 11 september, red:s anm) och hoppas då att allt fungerar till punkt och pricka.

Tror du att det gör det med tanke på Aftonbladets avslöjande?

- Aftonbladet har säkert blivit ytterligare en varning, en skärpning för ledningarna ute på flygplatserna. Det är jag övertygad om.

- Det är bra att mycket redovisas offentligt - underrättelsesamarbete mellan länder och media som provar sådana här saker. Att vi talar om att vi gjort beredskapsförberedelser verkaravskräckande.

Malin S Ånell

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter