EU varnar kvinnor för silikonbröst

NYHETER

Spricker efter sju till tio år

STRASBOURG

Kvinnor varnas av EU-parlamentet för riskerna med silikonbröst.

EU-länderna rekommenderas att förbjuda bröstimplantat på alla under 18 år.

Hälften av alla silikonbröst riskerar att spricka efter sju till tio år enligt vissa studier. Det uppger parlamentet i ett yttrande som debatterades på tisdagen. Efter 20 år kan antalet bröst som spricker vara så högt som 95 procent.

Därför rekommenderar parlamentets miljöutskott nu EU-länderna bland annat att inte tillåta silikonimplantat på kvinnor under 18 år, om det inte sker av medicinska skäl.

Förbjuda reklam för bröstimplantat

Medlemsstaterna uppmanas också att förbjuda reklam för bröstimplantat, vilket redan skett i Frankrike, samt att förbättra den offentliga informationen till dem som funderar på att göra en bröstoperation.

Miljöutskottet vill också att EU avsätter medel för forskning på området. Rekommendationerna är ett resultat av att många kvinnor hört av sig till parlamentet och EU-kommissionen för att få institutionerna att ta upp frågan om risker med implantat.

EU-parlamentet ska rösta om yttrandet på torsdagen och väntas få stöd av en majoritet av ledamöterna. Den konservativa partigruppen kommer dock att säga nej.

Moderaten Peder Wachtmeister menar att yttrandet går för längt när det även rekommenderar nationella register över implantationsoperationer.

TT