Hela kvarteret exploderade

NYHETER

Besöket i Nigeria en mardröm för Fredrik från Stockholm

1 av 2 | Foto: minst 40 döda Nästan ett helt kvarter i Nigerias huvudstad Lagos förvandlades till spillror under explosionen. Räddningsarbetarna har hittills hittat minst 40 döda och räknar med att finna fler kroppar när rasmassorna röjs undan.

Minst 40 människor dödades vid en våldsam explosion i affärsdistriktet Lagos Island i Nigeria vid lunchtid i går.

Två fyravåningshus och en bankbyggnad förstördes helt.

- Det måste vara en bomb, det var det första jag tänkte, säger svensken Fredrik Christiansson som blev ögonvittne.

Nästan ett helt kvarter förvandlades till spillror under explosionen och mängder av fönsterrutor splittrades i småbitar.

Bor i affärsdistriktet

Fredrik Christiansson från Stockholm bor på hotell Sheraton som ligger i Lagos affärsdistrikt. Han var ute på hotellområdet, på väg till gymmet när explosionen kom.

- Jag hörde hur vakterna skrek till vid den kraftiga smällen, själv fattade jag inte vad som hände. Sedan kom ett väldigt moln av rök och damm upp en bit därifrån. Efteråt kändes det väldigt obehagligt, säger han.

Många Lagosbor var lediga i går och befann sig i sina hem. Räddningspersonal från Röda korset tog hand om minst 40 döda och 32 skadade. Ännu fler tros ha kilats fast under rasmassorna och dödssiffrorna förväntas stiga. Många skrek förtvivlat på hjälp.

Flera bränder följde i explosionens spår. Ögonvittnen i kvarteren berättar om den kraftiga tryckvågen.

- Min farbror var på balkongen till vårt hus med en vän. När explosionen kom kastades de ner och bägge dog, säger Remi Oyebanji, som bor i området, till AP.

Lokala medier rapporterade att explosionen orsakades av en bomb, möjligen ett terrorattentat men polisen ville i går inte bekräfta dessa uppgifter.

Gasexplosion

Poliserna utreder bland annat om explosionen kan vara en del av ett rån. I det kaos som uppstod efteråt blev det slagsmål mellan hundratals unga män om bankens pengar.

En annan teori är att det rör sig om en gasexplosion. Nigeria har tidigare drabbats av flera svåra olyckor som orsakats av explosioner. Myndigheterna utesluter dock inte att gårdagens explosion kan handla om ett terrordåd.

För Fredrik Christiansson, som kom till Lagos för att träffa kunder inom it-branschen, har besöket blivit en mardröm.

- Det känns som att sitta i husarrest för jag vågar inte åka någonstans nu. Jag ska avvakta några dagar för att se vad som orsakade explosionen innan jag fattar beslut om jag ska åka hem eller inte, säger han.

Annika Sohlander