Katten Tinker hittades med tråd runt halsen

avClaes Olsson

När katten Tinker hittades efter ett par dagar på vift var det tydligt att något var fel. En ståltråd var tvinnad runt halsen och katten hade svår andnöd.

– Jag fick panik, han var alldeles svullen. Jag förstod att det var bråttom, säger ägaren Paul Devlin.

Katterna Westly, Tommy och Tinker håller ofta till vid tågstationen i Storfors i Värmland. Det brukar aldrig vara några problem, menar ägaren Paul Devlin, 57. Men i helgen försvann Tinker.

I måndags hittades han på en stol utanför Pauls lägenhet, men Tinker var uppenbart skärrad.

– Han brukar alltid vara sprallig men han satt på huk och låg alldeles still. Jag strök honom över nacken och stack mig på något, säger Paul Devlin.

1 av 3 | Foto: Paul Devlin
Ståltråden satt så hårt att Tinker inte kunde andas.

Tror att någon gjort det avsiktligt

Runt Tinkers hals satt en ståltråd. Den satt så hårt att han inte kunde andas.

– Jag fick panik, han var alldeles svullen. Jag förstod att det var bråttom.

Ståltråden klipptes av med en avbitare. Efter två dygn har svullnaden gått ner och Tinker har återhämtat sig, även om han fortfarande är märkbart skärrad.

Hur ståltråden hamnade kring Tinkers hals är oklart men Paul tror att någon kan ha gjort det medvetet.

– Jag förstår inte hur någon kan göra så här. Det kan vara någon som har gillrat en fälla. Jag tänkte att jag skulle sprida det här i fall det är så att någon går runt och plågar katter.

Går inte att utreda

Paul delade med sig av händelsen på Facebook där nästan 2 000 personer har reagerat på bilderna. Han har också gjort en polisanmälan.

– Det är rubricerat som skadegörelse men det skulle lika gärna kunna vara djurplågeri, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Man har dock valt att inte inleda en förundersökning med motiveringen att ”det finns inga spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Storfors

Katter

Husdjur